След години на спекулации, Sony ще пусне подобрена версия на своята популярна конзола PlayStation 5 – и тя ще се предлага на най-високата цена досега.

PS5 Pro ще излезе в продажба на 7 ноември на цена от $700 - с около 40% по-скъпо от PS 5, когато беше пусната на пазара през 2020 г. Предварителните поръчки ще започнат на 26 септември, съобщиха от Sony.

Най-новата конзола ще има много по-висока изчислителна мощност, позволяваща до 45% по-бързо изобразяване за игра, според Марк Черни, водещ архитект на PS5 Pro. „Най-просто казано, това е най-мощната конзола, която някога сме създавали“, допълва той.

Компанията е добавила персонализиран хардуер за машинно обучение и библиотека с изкуствен интелект, която осигурява супер яснота на изображението. Конзолата няма да се доставя с дисково устройство, което се продава отделно.

В публикация в блога си от Sony посочват, че новата конзола ще подобри производителността на по-старите игри, а няколко от тях ще получат безплатни софтуерни актуализации, „за да могат геймърите да се възползват от функциите на PS5 Pro“.

От текущата PS5 са продадени повече от 56 милиона бройки от пускането й на пазара, според Sony, като от компанията очакват да пласират 18 милиона PS5 конзоли през тази финансова година.

Това обаче е малко по-малко от 20.8-те милиона устройства, продадени през същия период година по-рано, съобщи Reuters. Продажбите на PS5 изостават от тези на нейния предшественик PS4, от която са пласирани повече от 114 милиона бройки от пускането й на пазара през 2013 г.

PS4 доминираше в света на игрите и изпревари сериозно съперника си Xbox One, разработен от Microsoft Gaming.