Докато се фокусираха върху повишението на лихвените проценти с цел „охлаждане“ на инфлацията, централните банки и правителствата пренебрегнаха важността на поддържането на стабилността на валутите, заяви Стив Форбс, председател на Forbes Media.

Британският паунд падна с 4% - до рекордно ниско ниво от 1.0382 спрямо долара, след изявлението от миналата седмица на новото британско правителство, че ще прибегне до намаления на данъците и инвестиционни стимули с цел повишаване на икономическия растеж.

Валутите отслабват спрямо щатския долар, тъй като лихвените проценти в САЩ продължават да се повишават. Китайският юан и японската йена също поевтиняват сериозно, тъй като двете икономики поддържат по-акомодативна парична политика от тази на САЩ.  

“Нито един централен банкер - или почти никой, не говори в днешно време за стабилни валути. Всички говорят за потискането на икономиката, за да се борят с инфлацията,” заяви Форбс по време на конференция в Сингапур, организирана от изданието. 

Форбс, който е републиканец и се кандидатирал на два пъти за президент с призиви за плоски данъци, заяви, че много икономисти и политици се придържат към стандартната “догма” или нагласа за борба с инфлацията чрез вдигане на лихвите и не поглеждат отвъд това, като например да предприемат стъпки за стабилизирането на валутите.  

„Истинският лек“

Форбс посочва пример от 80-те години на миналия век. След като тогавашният председател на Федералния резерв Пол Волкър ограничава инфлацията с драстично увеличение на лихвите от над 20%, президентът на САЩ Роналд Рейгън стабилизира икономиката и увеличава производството, като намалява данъците и въвежда дерегулацията.

Администрацията на Рейгън също така координира глобалните усилия за продажба на долари и купуване на други валути. 

“Днес, за съжаление, администрацията на Джо Байдън не само че поставя препятствия за справяне с проблемите с предлагането, но Федералният резерв и други централни банки смятат, че трябва да потиснете икономиката, за да свалите инфлацията,” казва Форбс, оспорвайки идеята, че рецесията е единственото решение в борбата с инфлацията. 

“Те го правят, като изкуствено вдигат лихвените проценти. Така има по-малко хора, които имат работа, а това не е истинският лек,” казва той.

“Истинският лек е да се стабилизира валутата. Не трябва да правите така че хората да обедняват, за да надвиете инфлацията.”

Валутните дисбаланси могат да създадат проблеми за икономиките. По-скъпият щатски долар означава по-скъп износ, докато по-евтините валути могат да доведат до проблеми, като по-малки резерви в чуждестранна валута. 

Форбс твърди, че трябва да се използва златото за стабилизиране на валутите, като например да се обвърже щатският долар със златото, така че щатската валута да има фиксирана стойност.

“Златото запазва присъщата си стойност по-добре от всичко останало на земята. Златото не е идеално като стабилна стойност, но е по-добро от всичко, което сме открили за повече от 4 000 години,” казва той. 

“При нестабилните валути имате по-малко продуктивни дългосрочни инвестиции, което е от ключово значение за икономическия растеж.”

Форбс казва, че с въвеждането на Бретън-Уудския златен стандарт през 40-те години на миналия век, съгласно който стойността на долара е обвързана с тази на златото, а други валути са фиксирани към долара, темповете на икономически растеж са били много по-високи.

Бретън-Уудската система обаче се разпада през 70-те години.  

По време на същото събитие главният икономист на HSBC Джанет Хенри заяви, че няма да се изненада, ако британският паунд продължи да пада под нивото от 1.0382, достигнато вчера, но не очаква да остане на тези нива. 

“Не смятам, че ще има валутна интервенция при паунда, но тежестта сега пада върху централната банка да положи повече усилия за затягане на паричната политика и стабилизиране на ситуацията,” казва Хенри, цитирана от CNBC. 

“ Мисля, че - освен ако не изпаднем в сериозни финансови затруднения, банката ще изчака до следващото заседание, за да покаже решителни действия за агресивно повишаване на лихвите през следващите няколко заседания.”