В световната икономика мигат предупредителни светлини, след като високата инфлация и войната в Украйна оказаха своя ефект.

Вероятността за глобална рецесия в момента е 98.1%, показва модел на вероятностите на компанията Ned Davis Research.

Единственият случай, в който вероятността съгласно този модел е била толкова висока, е била по време на тежките икономически спадове през 2020 г. и при финансовата криза от 2008 и 2009 г.

“Това е индикатор, че вероятността от сериозна глобална рецесия нараства за известен период от 2023 г.,” казват в своя доклад икономисти от Ned Davis Research.

Докато централните банки увеличават усилията си за установяване на контрол над инфлацията, нагласите сред икономистите и инвеститорите стават все по-мрачни.

Седем от 10 икономисти, участвали в проучване на Световния икономически форум, смятат, че донякъде е възможно да има глобална рецесия, сочи нов доклад вчера. Икономистите са ограничили прогнозите си за икономическия растеж и очакват коригираното с инфлацията заплащане да продължи да пада до края на тази и през следващата година.

Предвид повишаващите се цени на храните и енергийните продукти, има опасения, че високите разходи за живот може да доведат до огнища на безредици. Седемдесет и девет процента от икономистите, участвали в проучването на Световния икономически форум, очакват повишаващите се цени да предизвикат социално недоволство в страни с ниски доходи, в сравнение с 20% за страните с високи доходи.

Инвеститорите също така са притеснени от факта, че борсовият индекс Dow Jones Industrial Average изпадна в мечи пазар в понеделник за първи път от март 2020 г.

“Нашият основен сценарий е за твърдо приземяване до края на 2023 г.,” заяви тази седмица милиардерът Стенли Дръкенмилър по време на събитие, организирано от CNBC. “Ще бъда изумен, ако през 2023 г. няма рецесия.”

Дори и представители на Федералния резерв на САЩ признават, че има нарастващ риск от икономически спад.

Въпреки това има и проблясъци, най-вече в САЩ, която е най-голямата икономика в света.

Пазарът на труда в САЩ остава в много добро състояние, като безработица е на най-ниските нива от 1969 г. Потребителите продължават да харчат пари, а корпоративните печалби са стабилни.

Има също така надежди, че най-високата инфлация в САЩ от 40 години ще се „охлади“ в идните месеци, след като предлагането настигне търсенето.

Икономистите от Ned Davis казват, че въпреки че рискът от рецесия се увеличава, моделът им за вероятност от рецесия в САЩ “все още е на най-ниските си нива.”

“Нямаме убедителни доказателства, че САЩ в момента са в рецесия,” посочват икономистите в доклада.