Златната ера на глобализацията приключи и в момента тече фундаментална промяна в начина, по който светът функционира, смята вицепремиерът и министър на финансите на Сингапур Лоурънс Уонг.

Въпреки че страните не са прибегнали напълно до протекционизъм, бизнесът се влияе все повече от геополитическото напрежение, заяви Уонг по време на конференция, организирана от Forbes, визирайки по-конкретно обтегнатите отношения между САЩ и Китай.

Уонг заяви, че Сингапур и останалите държави от ASEAN искат балансирани отношения със САЩ и Китай и предпочитат двете държави да се ангажират с региона въз основа на “неговите собствени заслуги”, а не през призмата на отношенията между САЩ и Китай.

“Преди логиката беше, че страните не трябва да са приятели, за да правят бизнес помежду си. Всъщност, надеждата беше, че колкото повече търгуване и инвестираме помежду си, това ще тушира геополитическото съперничество“ заяви Уонг.

“Помните ли теорията за McDonald’s, че там, където има McDonald’s, няма да има война? Ами, това остана в историята.”

“Сега се прилага друга логика. Златната ера на глобализацията, на която бяхме свидетели през последните 30 години от края на Студената война, съвсем ясно приключи и навлизаме в нова ера, която ще бъде белязана от по-голямо геполитическо сървенование.”

Сингапур ще продължи да работи и със САЩ, и с Китай без да взема страна, заяви Уонг, допълвайки, че вероятната среща между лидерите на двете държави е окуражаваща.

“С тази способност за среща лично ще има възможност за установяването на нов начин на действие между двете държави, като се признава, че светът е достатъчно голям и за Китай, и за САЩ и че противопоставянето не трябва да определя отношението между тях,” казва още Уонг.