Ще минат десетилетия преди някои бъдещи тенденции в бизнеса и технологиите да станат актуални. Има други обаче, които ще се материализират в по-непосредствено бъдеще.

Ето пет от тях, които ще са на фокус през следващата година, според футуриста, автор на бестселъри и консултант Бърнард Мар.

AI навсякъде 

Въодушевлението около изкуствения интелект (AI) е налице от известно време, но ако не сте човек, който работи активно в сферата на технологиите, може би не оценявате колко повсеместен е станал изкуственият интелект.

Ние използваме умни алгоритми всеки път, когато търсим в интернет, пазаруваме онлайн, използваме навигация, докато пътуваме, избираме как да се забавляваме, управляваме ежедневната си програма и вършим безброй задачи – както творчески, така и досадни.

Това въодушевление няма да приключи скоро. Главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай определя AI като “по-важен от огъня или електричеството” по отношение на ефекта, който ще има върху човешката цивилизация.

Узряващата екосистема от AI решения без код и платформи като услуга ще продължат да правят технологията по-достъпна. На фона на трехнологичната инфраструктура и до известна степен това, че бюджетът вече не е пречка, хората с идеи ще могат да създават подобрени от AI продукти и услуги, които опростяват или подобряват живота.

На преден план по отношение на изкуствения интелект през 2023 г. ще бъде подпомагането на служителите, според Мар. Въпреки че AI неизбежно ще доведе до изчезването на някои видове работа, ще се появят нови, които да ги заместят.

Отговорните и напредничаво мислещи работодатели ще мислят все повече за справянето с тази промяна, давайки възможност на служителите да се възползват изцяло от инструментите, с които разполагат.

Друга вълнуваща сфера, която трябва да следим, е синтетичното съдържание. Това включва впрягането на творческата мощ на AI за създаването на изцяло нови образи, звуци или информация, които не са съществували никога преди. Точно както правят хората, когато рисуват нова картина или пишат музикално произведение.

Езиковите алгоритми дават възможност на копютрите да разбират и пресъздават езиковите комуникации между хората. Това означава, че можете да накарате вашия аватар да отговаря на въпроси или да говори с вашия глас без дори вие да сте изрекли тези думи.

Същата технология стои зад дийпфейк видеата на Том Круз или изпълнението на Metaphysic, което впечатли публиката на „America’s Got Talent“ тази година. През 2023 г. можем да очакваме да видим ръст в използването на тази генеративна форма на AI в развлекателната индустрия и в бизнеса.

Бъдещият интернет (метавселената)

На този етап най-доброто определение, което може да бъде дадено на понятието метавселена, е просто “по-завладяващ дигитален свят". Това може да звучи малко глупаво, но никой не знае наистина как ща изглеждат след пет години завладяващите онлайн среди и потребителските изживявания от следващото ниво.

Марк Закърбърг набляга на виртуалната и добавената реалност (VR/AR), докато създателите на web3 платформи, като Decentraland или The Sandbox, смятат, че децентрализацията и блокчейнът също ще са важни. Идеите не са взаимоизключващи се и няма причина интернетът на бъдещето да не бъде едновременно децентрализиран и изграден около 3D съдържанието.

На фона на тези различни конкуриращи се идеи, не е учудващо, че през настоящата година някои хора са объркани, когато става въпрос за определението за метавселена.

Откакто Марк Закърбърг сложи началото на въодушевлението около метавселената в края на 2021 г., всевъзможни големи организации в индустрии - от банкирането, през модата и развлеченията до видеоигрите, се присъединиха. Повечето го направиха, като просто се възползваха от съществуващите платформи, които клонят към метавселената, като Decentraland, Roblox, или The Sandbox, за да създадат първото си присъствие там.

Те се надяват да се свържат с първата вълна на потребители на метавселената (до голяма степен представители на поколението Z), както и да демонстрират колко са готини с участието си в първите етапи на "следващото голямо нещо. Компанията за облекло Forever 21, например, вероятно едва ли очаква да спечели много пари или да подобри клиентското изживяване на средностатистическия си почитател със своето присъствие в Roblox от тази година.

Целта е компанията да проучи възможностите да тества наличните технологии и да демонстрира на акционерите си и на технологичната общност, че е способна да се включва бързо в зараждащи се тенденции.

През 2023 г. този тип поведение ще става все по-популярно сред по-малките организации, докато голeмите марки, които вече участват, ще започнат да създават по цялостни продукти и услуги. Те ще бъдат насочени към по-масовата публика.

Ще започнем също така да виждаме, че метавселаната е мобилна и следмобилна. Ще продължим да можем да се свързваме с нея, от където искаме по света и на каквито устройства искаме. Устройството по подразбиране обаче не винаги ще бъде смартфон.

Новите начини, по които достъпваме и потребяваме съдържанието, включват комплекти и костюми за VR, умни очила и други приспособления, а те ще определят възможностите, които се създават. Компаниите искат да си гарантират, че не изостават, когато се стигне до следващото ниво на интернет, трябва сега да помислят за две неща – как ще използват тези възможности, за да изграждат продукти и услуги, които предоставя по-завладяващи изживявания?

И как могат да се възползват от наличните и появяващите се платформи и инструменти, които правят вътрешните им процеси по-ангажиращи и ефективни? Това би могло да означава изграждане на капацитет за съвместна дистанционна работа, обучение, адаптиране и управление на проекти.

Дигитално редактиран свят 

Нашата постоянно развиваща се способност да пресъздаваме дигитално всичко от физическия свят е нещото, което на първо място прави метавселената възможна (и дори неизбежна).

Тази идея обаче се простира по-далеч от обикновеното създаване на по-завладяващо онлайн изживяване; днес можем да редактираме неща в дигиталния свят, по начин, който влияе на реалния свят. Да вземем като пример Дигиталните близнаци - отборите от Формула 1 създават дигитални близнаци на болидите и използват дигиталния свят, за да тестват колата във виртуални вятърни тунели и посредством дигитални симулации.

Това им позволява да променят компоненти по колата в дигиталния свят, докато бъдат оптимизирани, преди да ги създадат на 3D принтер за болида от реалния свят.

Свидетели сме на подобни възможности за редактиране или програмиране на материали от реалния свят в нанотехнологиите. Чрез манипулиране на характеристиките и състава на материала на нано ниво, ние можем да придадем на материалите нови характеристики, като например самовъзстановяващи се бои и водоотблъскващи дрехи, или можем да разработим напълно нови материали, като графен - най-тънкия и най-здрав познат материал.

Върхът на редактируемия свят е манипулирането на живи организми, като растения, животни или хора чрез редактирането на генетичната информация, отговорна за развитието и функционирането на тези организми.

Този тип технологии разкриват най-различни възможности, които са почти неограничени, тъй като това означава, че всяка характеристика на даден жив организъм може на теория да бъде променяна.

Може да се направи така, че децата да бъдат имунизирани срещу болести, на които техните родители са податливи, могат да бъдат разработени култури, които са устойчиви на вредители и болести, а лекарствата могат да бъдат пригаждани за хората, според собствения им генетичен състав.

Изграждането на доверието чрез блокчейн технологията 

Процесите, които включват изграждането на доверие между две страни, обикновено предполагат посредник. Банките и компаниите Paypal удостоверяват нашата самоличност и действат като гаранти, когато изпращаме пари на близки и познати.

Услугите срещу измама и за удостоверяване на плащанията ни помагат да се доверим, че е безопасно да позволим на компании да съхраняват и обработват нашите финансови данни. Фактът, че всичките тези системи са централизирани означава, че все още потенциално бихме могли да се натъкнем на промени, ако компаниите, които ги предоставят, не могат да ги управляват ефективно или не действат в нашия най-добър интерес.

Въпросите, които ще се задават във връзка с доверието през 2023 г., ще се въртят около принципа на децентрализация. Това означава използването на децентрализирани мрежи, изградени въз основа на съгласието и криптирането.

Това са основните съставни части на блокчейн технологията, която, всъщност, е просто начин за съхраняване на данни или работещи програми, които са разпръснати на различни компютри без в процеса да се меси някой, за когото се предполага, че няма работа там.

Децентрализацията ще доведе до нови начини на изпълняване на трансакции, комуникация и правене на бизнес и то не само за хората. Машините също ще се облагодетелстват от способността да пренасят сигурна информация помежду си, позволявайки ни да автоматизираме допълнително различни елементи от бизнеса и индустрията.

Компаниите залагат много на това, че блокчейн технологията ще доведе до еволюция в нашите отношения с концепцията за дигиталната собственост и ще предизвика потребителски бум като част от процеса.

Тази технология вече се използва от марки, като Prada и Balenciaga, за да може потребители да “доказват”, че притежават оригинални дигитални версии на луксозни продукти, които могат да бъдат показвани във виртуалния свят.

Хиперсвързаният, интелигентен свят

Тази тенденция обвързва всички останали заедно. Това е мрежа от свързани сензори, устройства и инфраструктура, която събира данните, от които имаме нужда, за да изграждаме метавселената, да създаваме дигитални близнаци, да обучаваме интелигентни машини и да проектираме нови начини за предоставяне на дигитално доверие.

Това е нещото, което познаваме като Интернет на нещата (IoT), а неговият ефект върху нашия живот ще продължи да се усеща силно през 2023 г.

Ще се обръща все по-голямо внимание върху създаването на по-полезни и сложни взаимодействия между машините. Днес сме свикнали да пълним домовете си с умни джаджи и уреди, а офисите си с умни инструменти и приложения.

Често обаче се сблъскваме с проблеми, когато машините се затрудняват в комуникацията си заради различните платформи и операционни системи. През 2023 г. ще се работи все повече по развитието на глобалните стандарти и протоколи, които устройствата могат да използват, за да разговарят помежду си. Това означава, че ще работят по-ефективно и ще могат да ни помагат с по-голям набор от задачи.

Друга сфера на внимание ще бъде сигурността на IoT. Свързаните устройства подобряват живота ни по много начини, но също така представляват риск за сигурността. Всяко едно устройства в дадена мрежа е потенциална точка за достъп, която нападател може да използва, за да се достъпи нашата система или да компрометира съхраняваните в нея данни.

Подобряването на възможностите за сигурност с цел осуетяване на тези атаки ще бъде приоритет за компаниите, които инвестират в IoT и ще включва подпомагани от AI инструменти, способни да предвиждат подобни неща.

5G и бъдещите 6G услуги няма просто да означават, че ще комуникираме по-бързо от когато и да било. Те също така означават, че повече устройства може да бъдат свързвани, а комуникацията между тях може да бъде "разделяна" или поставяна в дискретни канали, където съществува отделно и няма да бъде нарушена, независимо от това какво се случва в мрежата.

Това ще доведе до по-надеждни свързани устройства, които се използват в критични процедури, като роботизираната хирургия.

Говорейки за здравеопазване през 2023 г., вероятно ще има бум на продукти и услуги, насочени към това да управляваме нашето здраве и благосъстояние. На фона на COVID-19 и заплахата от още пандемии, все повече хора прибягват към технологиите, за да поддържат форма, а умните устройства ни помагат да следим напредъка.

Бонус тенденция: Устойчиви технологии

В добавка към изброените по-горе технологии има една, която ще бъде дори още повече на фокус през 2023 г. – трябва да си гарантираме, че нашите технологии са екологично устойчиви. При някои от тези жадни за данни и изчисления технологии пораженията за околната среда понякога може да остават скрити в облачните центрове за данни, които компаниите, използващи съответната технология, може никога да не виждат или докосват.

Клиентите и инвеститорите търсят все повече зелени решения и ще ставаме свидетели все повече на тази тендеция през 2023 г. Центровете за данни и блокчейн технологията трябва да станат по-зелени, а компаниите трябва да се уверят, че не прахосват ценни ресурси, съхранявайки данни, от които нямат нужда и използвайки алгоритми, които не носят стойност.