Пакетът за енергийна помощ на германското правителство в размер на 200 милиарда евро ще осигури известно облекчение за бизнеса, но е малко вероятно да разубеди компаниите, които вече искат да преместят производството си в по-евтини дестинации в чужбина, пише Ройтерс. 

Германия изготви своя пакет от енергийни облекчения миналия месец, които включват таван на цената на газа и намаляване на данъка върху продажбите на горивата, за да помогне на домакинствата и малкия и среден бизнес да се справят с нарастващите цени.

„Предложеният пакет за енергийни облекчения няма да промени нищо в дневния ред за момента. Все още трябва да намерим алтернативи“, коментира пред Ройтерс Мадс Райдър, главен изпълнителен директор на базирания в Бавария производител на порцелан Розентал.

Компанията, създадена в Германия преди 143 години, обмисля преместване на част от производството си извън страната, за да намали разходите и, според Райдър, държавният план за газовите цени все още е твърде неясен, за да убеди Розентал да преразгледа плановете си.

Тази седмица германското правителство трябва да разкрие подробности за това как ще действа таванът върху цените и други аспекти на пакета за облекчение, който трябва да продължи да действа до пролетта на 2024 г.

Високите разходи за труд  в Германия също карат много компании да преместят части или целия си бизнес в развиващите се европейски икономики или на други места по света.   

„Промишлеността, която обмисля да се премести, сега ще изчака да види как работи спирачката на цените на енергията. Това е важен психологически тласък. Но ние няма да можем да се върнем към цените на енергията, каквито бяха преди войната в Украйна“, коментира Ларс Фелд, икономически съветник на германския министър на финансите Кристиан Линднер.

Тъй като производителите в Германия са изправени пред увеличение на сметките за енергия до 10 пъти повече от това, което са плащали преди две години, една от всеки пет инженерни фирми обмисля възможността за преместване на поне част от бизнеса си в чужбина, показват данните от проучване на германския синдикат IG Metall.

Високите цени на енергията помогнаха за повишаването на потребителската инфлация в Германия до 10.9% през септември - най-високото ниво от повече от четвърт век насам, което, от своя страна, оказва натиск за повишаване на заплатите, увеличавайки допълнително разходите на бизнеса. 

Индустриалните компании първоначално приветстваха пакета за енергийни облекчения, който включва и временно "замразяване" на цената на електроенергията за субсидиране на основното потребление за потребителите и малките средните предприятия.

Текстилният производител Wuelfing заяви, че ще отложи плановете за преместване на производство в Португалия или Пакистан, ако правителството ограничи цените на енергията на нива, които са до два пъти по-високи от тези през 2020 г.

Германската асоциация за малки и средни предприятия заяви, че не вижда конкретни индикации за увеличаване на аутсорсинга на производството в чужбина, тъй като кризата с цените на енергията засяга всички европейски страни.

Проучване на Deutsche Bank показва, че производството в Германия ще се свие с 2.5% тази година и с 5% през 2023 г. поради нарастващите цени на енергията.

Големите индустриални компании в Германия могат да преместят производството си другаде в зависимост от разходите и клиентите, но за малките и средни фирми, които са гръбнакът на германската индустрия, кризата ще нанесе по-силен удар. 

Доставчикът на автомобилни части Boegra, който е базиран близо до Дюселдорф, намали производството миналия месец поради нарастващите цени на енергията. Компанията, която вече е изнесла част от производството си в Чешката република, сега търси "план Б".

„Пътувам до Чехия следващата седмица, за да разгледам възможностите за разширяване на нашия бизнес там“, коментира пред Ройтерс управляващият директор на Boegra Тобиас Линсер.