Централната банка на Англия обяви поредното разширяване на операцията си по спешно изкупуване на облигации, на фона на сътресенията на облигационния пазар в Обединеното кралство, предава CNBC. 

Финансовата институция ще разшири покупките на държавни облигации, за да включи и т. нар. "индексирани" държавни ценни книжа, при които лихвените плащания са обвързани с движенията на инфлацията.

Този ход бележи второто разширяване на извънредния спасителен пакет на банката, след като тя увеличи лимита за ежедневните си покупки в понеделник, преди планирания край на схемата за покупки в петък.

Банката започна своята спешна интервенция на 28 септември след безпрецедентните разпродажби на дългосрочни държавни облигации в Обединеното кралство, които заплашиха да сринат цената на дяловете на инвестиционните фондове, които заемат голяма част от портфейла на пенсионните схеми в страната. 

„Началото на тази седмица отбеляза по-нататъшно значително преоценяване на държавния дълг на Обединеното кралство, особено на индексираните ДЦК. Сътресенията на този пазар и перспективата за самоподсилваща се динамика на „паническите разпродажби“ представляват съществен риск за финансовата стабилност на Обединеното кралство“, се посочва в изявление на централната банка.

Доходността на индексираните облигации в Обединеното кралство се повиши с 64 базисни пункта в понеделник, което отразява резкия спад от 5.5% в цената им. Междувременно, цените на 30-годишните индексирани ДЦК паднаха с 16% през деня, като доходността им се движи около 1.5%, след като само преди шест месеца беше отрицателна, на ниво от -1.5 на сто. 

Движения от такъв мащаб са изключително необичайни за развитите световни пазари на държавни облигации, припомня CNBC. 

„Тези допълнителни операции ще действат като допълнителен предпазен механизъм за възстановяване на редовните пазарни условия. Както и конвенционалните операции за покупка на ДЦК, те ще бъдат ограничени във времето и напълно обезщетени от Министерството на финансите", посочват още от Bank of England. 

В понеделник институцията определи горната граница на своите ежедневни покупки на държавни облигации на 10 милиарда паунда (около 11 милиарда евро), от които до 5 милиарда ще бъдат разпределени за конвенционални ДЦК и 5 милиарда за индексирани.

Реакцията на облигационните пазари в Обединеното кралство след съобщението на централната банка обаче беше сравнително вяла. Доходността на 10-годишните държавни облигации се понижи до 4.426%, докато тази на 30-годишните облигации остана почти без промяна на ниво от 4.713%.