Наемите в Ню Йорк се покачват драстично, но същото не може да се каже за заплатите на нюйоркчани. 

Средните цени на наемите в Ню Йорк са се повишили с 13.4% между август 2021 г. и август 2022 г., коригирани спрямо инфлацията. Междувременно, реалните заплати в града са спаднали с 9.1% за същия период от време, според доклад на платформата за недвижими имоти StreetEasy, цитиран от Marketwatch. 

Това означава, че ръстът на наемите надвишава този на заплатите с 23%, което е най-голямата разлика между двата показателя от финансовата криза през 2008 г. насам. Малко след това цените на наемите паднаха рязко в резултат на ипотечната криза, припомнят икономистите на StreetEasy.

Днес голяма част от разликата между ръста на заплатите и ръста на наемите се дължи на растящата инфлация.

За типичните нюйоркчани, заети в девет професионални групи, изследвани от StreetEasy (включително работници в здравеопазването, приготвяне и сервиране на храна, транспортни услуги и други), само 10% от наличния инвентар от жилища под наем в града може да се счита за достъпен спрямо техните доходи това лято.

Изводът се базира на допускането, че заплатата им е единственият източник на доходи в домакинството си и е на ниво около средната за сектора, се отбелязва в доклада. 

Останалите 90% от жилищата под наем биха стрували на същите работници, които съставляват около 48% от общата работна сила в града, повече от половината от доходите им. С тази реалност вече се сблъскват около една трета от нюйоркчаните, обитаващи жилища под наем.

Най-засегнати са здравните работници - категория, която включва домашните помощници и медицинските сестри. Типичните годишни заплати в тази сфера са около 38 730 долара, което означава, че едва 2% от жилищата, предлагани в Ню Йорк, са били достъпни за хората, които искат да похарчат по-малко от половината от доходите си за наем.

В доклада обаче се посочва, че има и някои поводи за оптимизъм. Въпреки че средният искан наем в града е нараснал с 27% спрямо миналата година през септември, той вече не расте толкова бързо, колкото това лято. Всъщност, средните цени са паднали със 75 долара между август и септември, но все още са на впечатляващото ниво от 3500 долара на месец.

Според StreetEasy, около 8.6% от наемодателите в града са предлагали на бъдещите наематели като бонус поне един месец безплатен наем през септември, което предполага, че им е по-трудно да сключват сделки за имотите си.

На национално ниво софтуерната компания за управление на имоти RealPage също отчита известен спад в търсенето на апартаменти. През третото тримесечие на тази година то е било отрицателно (повече предложени апартаменти, отколкото наети), което се случва за първи път от 30 години насам. Но, въпреки това, делът на свободните апартаменти остава нисък - едва 4.4%.

И дори да изглежда, че пазарът се забавя, това може да не е достатъчно, за да помогне на закъсалите наематели в краткосрочен план, пише още Marketwatch.