Вземайки предвид инфлацията, Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да вдигне лихвите до положителна територия, въпреки риска от рецесия, заяви пред CNBC управителят на Централната банка на Белгия.

С повишението през септември референтната лихва по депозитите на банката достигна 0.75%, което означаваше, че реалните лихви все още са на отрицателна територия, казва Пиер Вунш, управител на Централната банка на Белгия и член на управителния съвет на ЕЦБ.

“Реалните” са лихвите с отчетена инфлация, която достигна рекордните 10% в еврозоната през септември и се очаква да бъде на средно ниво от 8.1% за годината.

“ Честно казано, въз основа на нашия основен сценарий, който сега е повече или по-малко за техническа рецесия в Европа, мисля, че на някакъв етап реалните лихви наистина ще трябва да станат положителни“, каза Вунш пред CNBC.

Точно кога трябва да се случи това и с какви темпове да се достигне до там не е ясно, тъй като това ще зависи от ефекта от забавянето на икономиката върху инфлацията и това как се изчисляват реалните лихви, казва още той.

Вунш обаче допълва, че основната лихва “най-вероятно” ще трябва да бъде над 2% до края на годината.

“От известно време твърдим, че това, което се случва в Европа, е различно от Великобритания и САЩ. През последните шест месеца обаче посоката, в която поемаме, не е толкова различна. Така че моят залог би бил, че лихвата ще надхвърли 2% и не бих се изненадал, ако се наложи да премине 3% на даден етап,” заяви Вунш по време на годишни срещи на Съветите на управителите на Групата на Световната банка и на Международния валутен фонд (МВФ).

ЕЦБ вдигна лихвата от -0.5% до 0.0% през юли, което беше първото повишение от 11 години, след като лихвата беше на отрицателна територия от 2014 г.

Икономиката на еврозоната отчете ръст през второто тримесечие, а безработицата е на рекордно ниско ниво, но много анализатори очакват рецесия поради ограниченията в предлагането на енергийни продукти, нарастващите лихви и високата инфлация.