Доларът продължава да властва на валутните пазари, като инвеститорите очакват лихвите в САЩ да достигнат своя връх при нивото от около 5%.

Йената беше особено сериозно засегната, тъй като Централната банка на Япония продължава да се придържа към облекчената си парична политика и не се намеси на пазара през миналата седмица, дори и след като доларът премина нивото от 148.00, достигайки 32-годишни върхове.

В началото на новата седмица щатската валута поскъпва до 148.59 йени и се е запътила към нивото от 150.00 йени за долар.

Еврото запазва позиции при 0.9745 спрямо долара, след като записа по-стабилно представяне миналата седмица, докато доларовият индекс отчита леко понижение до 113.20.

Британският паунд поскъпва в азиатската търговия, след като в петък премиерът на Великобритания Лиз Тръс уволни финансовия министър Куаси Куартенг. За последно паундът отчиташе повишение от около 0.5% спрямо долара до 1.1233.

В първия ден от седмицата цените на петрола се опитват да тръгнат нагоре - след понижението с над 6% през миналата седмица, след като опасенията относно забавяне на търсенето на суровината надделяха над тези около плановете на ОПЕК за ограничаване на добива.

По-рано днес брентът поскъпваше до 92.27 долара за барел, а цената на щатския лек суров петрол (WTI) нарастваше до 86.18 долара за барел.

Поскъпването на долара и повишението на доходността по държавните облигации в световен мащаб се отразяват негативно на златото, което се търгува без промяна на ниво от 1 650 долара за тройунция.

Фючърсите на щатския индекс S&P 500 отчитаха повишение от 0.5% по-рано през деня, след като в петък индексът записа седми спад в последните осем сесии. Тези на технологичния Nasdaq нарастваха с 0.4% .