През тази зима очакванията са за по-тежка грипна епидемия заради спад в имунитета. Това заяви в ефира на Дарик Пловдив д-р Милена Панаойтова, директор "Надзор на заразните болести" в РЗИ - Пловдив. 

Ваксините, които са разработени за грипен сезон 2022-2023, включват два щама на типа А – „Виктория“ и „Дарвин", и два на тип Б – „Австрия“ и „Пукет“. Очакванията са именно те да циркулират в следващите месеци.

Най-добрата превенция е имунизирането точно в това време на годината, за да има време организмът да образува имунитет до началото на грипните вълни, които започват да настъпват през ноември.

От ключово значение е и спазването на противоепидемичните мерки, които всички вече познаваме от COVID-инфекцията, цитира Панайотова darik.bg.

Грипът, за разлика от COVID-19, протича за много по-къс инкубационен период. В рамките на часове след среща със заразен пациентът вече е с отпадналост, болки в ставите, втрисане и температура.

Тъй като обаче понякога е трудно да се разграничат симптомите от тези на коронавирусната инфекция, е нужно да се направи тест, за да се назначи най-доброто лечение, коментира още в ефира на Дарик Пловдив д-р Милена Панайтова.

Доц. Кунчев: Грипът не започва с проблеми в гърлото, а със силна отпадналост

Към момента има леко завишаване на респираторните инфекции, но все още няма установен грип. Има повишение и на случаите на COVID-19.

289 са новозаразените с COVID-19 у нас

Очаквано, най-уязвими са децата между 5-14 години и възрастните над 65 години. Причината е затворените помещения, в които се прекарва по-голяма част от времето, обясни директорът на  "Надзор на заразните болести" в РЗИ – Пловдив.