Британският паунд поскъпна, а доходността по британските държавни облигации се понижи днес, след като инвеститорите приветстваха по-голяма част от данъчните мерки в мини-бюджета на новия министър на финансите Джереми Хънт.

Паундът продължи ръста си спрямо долара и за последно се търгуваше на ниво от 1.13.

Новината също така доведе до падане на доходността по държавните облигации, което направи дълга на Великобритания по-евтин. Тези промени предполагат, че финансовите пазари приветстват промените.

В петък премиерът Лиз Тръс уволни финансовия министър Куаси Куартенг и обяви, че мини-бюджетът "стига по-далеч и то по-бързо, отколкото пазарите са очаквали".

Мини-бюджетът беше обвинен за настъпилия хаос на финансовите пазари. След изявлението на Куартенг на 23 септември паундът падна до рекордно ниските 1.03 спрямо долара, а доходността по британските държавни облигации нарасна рязко.

Обявяването на обновените планове на правителството беше насрочено за 31 октомври, но Хънт предложи данъчни и разходни мерки на стойност много милиарди в опит да успокои пазарите.

Хънт обяви, че правителството се отказва от плана си да намали данъка върху доходите.

Лимитът върху енергийните сметки сега е гарантиран до април следващата година, но тогава ще бъде преразгледан.

Доходността по британските 30-годишни държавни облигации, която падна с отварянето на пазарите днес, се понижи още повече след изявлението на Хънт до 4.35%.

Преди това доходността достигна 5.17% на 28 септември.

Тя обаче продължава да е по-висока, в сравнение с преди обявяването на мини-бюджета, като на 22 септември беше на ниво от 3.7%.

Доходността по петгодишните облигации също се понижи до 3.86%.