Френска компания планира изграждането на най-голямата ферма за насекоми в света. Основаната през 2011 г. Ÿnsect залага много на буболечките като устойчив източник на хранителни вещества, пише електронното издание Treehugger.

Модерното съоръжение, разположено северно от Париж, ще използва автоматизирани системи и концепция за т. нар. "вертикално" земеделие за отглеждане на брашнени червеи. Компанията планира всяка година да произвежда по над 200 000 тона съставки, базирани на насекоми. 

Очаква се обектът да бъде завършен до края на 2022 г. и да се присъедини към другите две фабрики на Ÿnsect, които вече работят във Франция и Холандия.

Сградата разполага със сложна климатична система, а всички операции в нея са автоматизирани. 

От червеите, култивирани във фермите на Ÿnsect, се произвеждат прахове и масла, които се превръщат в хранителни добавки за домашни любимци и ферми. От миналата година Европейската агенция за безопасност на храните счита брашнените червеи за безопасни за човешка консумация, а компанията започна да продава своите прахове за шейкове, зърнени блокчета, паста и дори бургери с алтернативно месо.

В допълнение, отделените черупки на бързо растящите брашнени червеи се събират и продават като полезни органични торове на фермерите.

Една порция брашнен прах е с 55% съдържание на протеин, включва много полезни амино и мастни киселини и има повече желязо от говеждото филе. В сравнение с производството на мляко, свинско, пилешко и говеждо, брашнените червеи са по-устойчиви и изискват по-малко ресурси и енергия.

Фокусът на Ÿnsect обаче остава насочен най-вече към подпомагането на устойчивото животновъдство. Аквакултурите, като отглеждането на сьомга, изискват много ресурси. Светът се нуждае и от огромни количества диво уловена риба за производството на продукти, като рибното брашно.

Тъй като се предвижда производството на храни да нарасне с повече от 70% до 2050 г., за да отговори на търсенето, прекомерният улов в океаните за захранване на операциите на аквакултурите не е осъществим вариант. 

Проучванията показват, че допълването или дори замяната на рибното брашно с храни от насекоми и растения може да елиминира необходимостта от уловени от природата източници. 

Ÿnsect има договори на стойност над 100 милиона долара с производители на храна за риба. През изминалата година, с придобиването на базирания в САЩ производител на брашнени червеи Jord, компанията започна да навлиза на нови пазари, като фуражите за пилета в Съединените щати.