Waymo - компанията за автономни автомобили на Alphabet (компанията-майка на Google) обяви, че съвсем скоро ще разшири услугите си и към Калифорния.

До този момент роботакситата й оператират единствено в района на Финикс. Информацията излиза в момент, в който прогресът, направен от компанията и индустрията като цяло, е поставен под въпрос.

От Waymo вече са започнали да обикалят Лос Анджелис, за да запишат последните данни за улиците на града.Компанията планира да стартира тестовете си в града с истински шофьори зад волана, след което те ще бъдат заменени от роботи на Waymo. Процесът ще включва събирането на данни за светофари, пешеходни пътеки, кръстовища, височина на бордюрите и други.

Роботакситата ще започнат да превозват пътници след издаването на съответните разрешителни, както и обратна връзка от тестовите превози.

12-годишната компания започна дейността си във Финикс през 2018 г., но в последните четири години бележи слаб прогрес по излизането извън региона. 

През 2019 г. от Morgan Stanley понижиха оценката на компанията с 40% - от 175 на 105 млрд. долара. Това се случи след разследване на CNBC, показало, че компанията все още разчита доста повече на хора шофьори, отколкото на роботи.

През август миналата година от Waymo обявиха, че ще навлязат и в Сан Франциско. Колите, управлявани от роботи, обаче все още не са достъпни за клиенти в града, а единствено за служителите на компанията.

През 2020 г. Waymo обяви, че е набрала 3.2 млрд. долара в поредния си рунд на финансиране. Миналата година тя набра нови 2.5 млрд. долара от Alphabet и Andreessen Horowitz.