Продажбите на жилища в САЩ намаляват в осми пореден месец през септември, след като повишаващите си лихви по ипотечните кредити и високите цени оставиха редица купувачи извън пазара.

Продажбите на съществуващи домове отчитат понижение от 23.8% на годишна база през септември и спад от 1.5% спрямо август, според данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти в САЩ (NAR).

Тази тенденцията на забавяне на продажбите започна през февруари и вече представлява най-дългия спад от октомври 2007 г.

Продажбите през септември бяха на най-ниското си ниво от май 2020 г., което е аномалия, тъй като това беше в началото на локдауните заради пандемията. Ако бъде изключено това, продажбите през миналия месец са били най-слабите от септември 2012 г.

Въпреки това цените на имотите са продължили да се покачват през миналия месец. Средната цена на жилищата е била 384 800 долара през септември - или с 8.4% повече, в сравнение с преди година.

Цената достигна рекордните 413 800 долара през юни. Увеличението през септември отбелязва повече от десетилетие, в което цените бележат ръст на годишна база. 

“Имотният сектор продължава да търпи корекция поради продължаващото увеличение на лихвените проценти, които надхвърлиха 6% за 30-годишните ипотеки с фиксирани лихви през септември и вече доближават 7%,” казва Лоурънс Юн, стари икономист на NAR. “Скъпите региони на страната усещат особено силно ефекта и отчитат по-голям спад в продажбите.”

Малкият брой имоти на пазара поддържа цените високи

Въпреки по-слабите продажби, предлагането на домове за продажба не се е подобрило особено много.

Обикновено забавянето на продажбите води до пренасищането на пазара с имоти и по-малко конкуренция, което би трябвало да свали цените. Тъй като много от настоящите собственици плащат супер ниски лихви по своите ипотеки, малцина са онези, които искат продават жилищата си и просто няма много домове, от които купувачите да избират.

Наличните жилища за продажба през септември намаляват с 2.3%, в сравнение с август и с 0.8% на годишна база.

“Има много по-малко нови обяви, защото на собствениците на жилища им харесват лихвите от 3%, на които са купили или рефинансирали в последните няколко години,” казва Юн. “Те не искат да се отказват от тях.”

Настоящата липса на предлагане обаче подчертава колко различно е това забавяне на пазара, в сравнение с предишния голям спад, който започна през 2008 г., когато нивата на наличните за продажба имоти бяха четири пъти по-големи от сега, казва Юн.

Слабото предлагане поддържа цените високи. Тези, които искат да купуват, все още може да се наложи да наддават, когато се появи нова обява.

“Въпреки по-слабите продажби, продавачите получават по повече от една оферта, а една четвърт от домовете се продават над обявената цена заради ограниченото предлагане,” допълва Юн.

Забавянето се проявява по различни начини на отделните пазари в страната.

На Запад продажбите падат най-драстично – с 31.3% на годишна база, докато спадът в Североизточната част е от е от 18.7%, а в Средния Запад от 19.7%. На юг продажбите намаляват с 23.8%.

Междувременно, най-голям ръст на годишна база през септември в обявените средни продажни цени е отчетен в Маями (+28.3%), като след това се нареждат Мемфис (+27.3%) и Милуоки (+27.0%).