Инфлацията в Япония достигна 3% за първи път от повече от три десетилетия насам, съобщава Bloomberg.

Данните засилват съмненията относно необходимостта от продължаване на стимулите от страна на централната банка.

Ръстът на потребителските цени (с изключение на пресните храни) през септември съвпадна с прогнозата на анализаторите. Темповете на инфлацията са най-високите от 1991 г. насам, като се изключи скокът през 2014 г., когато цените бяха повлияни от увеличението на данъка върху продажбите.

Но въпреки ускоряването на поскъпването на потребителските стоки и задържането на инфлацията над целевото ниво от 2% за дълъг период от време, повечето инвеститори и икономисти очакват централната банка на Япония да продължи да се придържа към своята ултрастимулираща политика.

Редовното заседание на институцията ще се проведе следващата седмица, като прогнозите са тя да циментира изолираната си позиция сред глобалните централни банки, запазвайки рекордно ниските лихвени проценти и оказвайки натиск върху йената.

Управителят на финансовия регулатор Харухико Курода продължава да поддържа тезата, че заплатите трябва да се увеличат много повече, преди целта за стабилна инфлация да бъде постигната.

Той на няколко пъти подчерта, че текущата сила на инфлацията се основава на временни фактори, повишаващи разходите, като вноса на енергия, които ще се разсеят през следващата година.

Въпреки че енергията остава най-големият фактор за покачването на цените спрямо миналата година, цените на преработените храни и дълготрайните стоки за бита също увеличават темповете си на растеж през септември. А това показва, че инфлацията в Япония вече се разпространява и извън енергийния сектор.

Продължаващото покачване на цените се отразява и върху способността на японските домакинства да харчат, което пък се отразява негативно на популярността на японския премиер Фумио Кишида.

През октомври цените на около 6700 хранителни стоки са се повили, според проучване на Teikoku Databank. От началото на годината цените на над 20 000 хранителни продукти са се вдигнали, което увеличава разходите на домакинствата средно със 70 000 йени (466 долара) годишно.

Междувременно, растежът на заплатите продължава да изостава от инфлацията, като последните данни показват спад от 1.7%, в сравнение с предходната година.

За да противодейства на този ефект, премиерът Кишида обеща допълнителен пакет от икономически стимули до края на този месец, включително подкрепа за домакинствата, засегнати от ускоряващата се инфлация. 

Коста Рика - страната на вулканите и столетниците

Освен това той обеща, че ще стартира облекчаващи мерки за противодействие на растящите сметки за електроенергия през януари следващата година. Той каза, че субсидиите за бензин също ще бъдат запазени след януари, като ще бъдат въведени и облекчения за сметките за природен газ.

Данните за високата инфлация през септември обаче могат да окажат натиск върху Кишида да ускори приемането на пакета от стимули.

Тази сутрин японската валута поевтиня до ниво от над 150 йени за долар за първи път от август 1991 г. насам.