Доброто представяне на публични компании през 2022 г. е рядкост, на фона на пониженията при голяма част от основните индекси. Въпреки това великите инвеститори успяват да намерят компании, които не само да са печеливши, но и да носят доходност от над 100%, пише Market Watch.

Такъв е примерът и с Уорън Бъфет. Легендарният инвеститор продължава да увеличава експозицията си в Occidental Petroleum Corp., след като преди време получи разрешение от щатския борсов регулатор да придобие над 50% от компанията.

До момента книжата на петролния гигант са поскъпнали със 137.43% по данни от края на вчерашната борсова сесия.

Последно Бъфет купи 5.9 млн. акции от базираната в Хюстън компания, с което покупките му от юли насам са достигнали до над 20 млн. броя. Инвеститорът се възползва от понижението в цената на книжата, за да увеличи позицията си.

По последни данни той притежава 194.4 млн. акции на Occidental Petroleum Corp.

Защо книжата на петролния и газов гигант се представят толкова добре през 2022 г.?

През голяма част от годината цените на петрола бяха на нива от над 100 долара за барел. В последните месеци цената на петрола, както и на природния газ, се понижи, което доведе и до спад в котировките на акциите на компанията.

Вчера книжата на Occidental Petroleum Corp. приключиха сесията на ниво от 68.83 долара за брой. Рекордната цена от 77.13 долара беше достигната в края на август.

Голяма част от покупките на Бъфет са осъществени на нива между 50 и 60 долара за брой.

Ако вече обмисляте да инвестирате в компанията, имайте предвид, че добрите резултати към даден момент не са гаранция и за бъдещи печалби. Или както казва Бъфет - ако не смятате да притежавате дадена акция поне 10 години, по-добре не инвестирайте в нея.