Дубай е известен като бляскав център на капиталистическия излишък: непрекъснато нарастващата му гама от чудеса включва извисяващи се небостъргачи, луксозни хотели и блестящи търговски центрове.

Но една от най-вълнуващите нови атракции – библиотеката "Мохамед Бин Рашид", която отвори врати през юни – е красив оазис на спокойно съзерцание, в който посетителите могат да се свият с хубава книга, да включат лаптоп за обучение или работа или да се възхищават на редките ръкописи и книги от първо издание, приютени в изложбеното пространство на седмия етаж.

Входът е безплатен за всички - както за местните, така и за туристите, като билетите трябва да бъдат резервирани предварително, пише CNN Travel.

Присъединявайки се към пантеона от хранилища за книги от световна класа, заедно с Британската библиотека в Лондон и египетската Bibliotheca Alexandrina, новата библиотека идва на впечатляваща, но характерна за Дубай цена – смята се, че е струвала 1 милиард дирхама, около 272 милиона долара.

Тя е кръстена на шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум - владетел на Дубай, който обяви изграждането на новата библиотека през 2016 г.

С повече от 1.1 милиона печатни и дигитални книги, разположени в съоръжението от 54 000 квадратни метра, то се надява да привлече тълпи, които предпочитат културата пред консумацията.

Разположена на Dubai Creek в Al Jaddaf, точно до корабостроителниците, където занаятчии правят традиционни дървени дау на ръка от десетилетия, невероятната сграда изглежда като отворена книга, но всъщност е вдъхновена от поставка за книги, използвана за съхранение на Свещения Коран.

Съоръжението е дом на девет отделни библиотеки, посветени на всичко - от медии и изкуства до бизнес заглавия, международни периодични издания, карти и атласи, книги за деца и младежи и колекция от ценни архивни съкровища.

Колекцията от произведения все още се допълва, но вече може да впечатли с цифри. Наред с многоезичните печатни и дигитални книги, посетителите имат достъп до повече от 6 милиона дисертации, 73 000 музикални партитури, 75 000 видеоклипа, 35 000 печатни и цифрови международни списания и над 5 000 исторически периодични издания, обхващащи 325 години.

А когато имате нужда от почивка от цялото това учене, има и кафене.

Книги, не молове

Запалените читатели могат щастливо да прекарват часове в разглеждане на лавици с книги и прелистване на списания. Но в сравнение с редицата превъзходни забележителности на града, може ли останалата част да бъде обедена да прекарва време в библиотеката?

Джамал Ал Шехи - автор, издател и член на борда на новата библиотека, определено мисли така.

„Много хора харесват търговските центрове, но много хора харесват и книгите“, казва той. „Дубай е известен като център за бизнес, търговия и туризъм, но сега тази емблематична сграда дава посланието, че културната среда наистина съществува в Дубай и няма нищо по-добро от книгите, за да се предаде това послание.“

Роботизирани четци

На приземния етаж вече е хит Детската библиотека, предназначена за деца от 5 до 11 години. В нея хуманоиден робот на име Пепър с весел глас разказва истории, в допълнение към пързалки, мрежи за катерене и палатки – решени да докажат на децата, че четенето не е скучно.

Физическите книги също пленяват децата, а рафтът с iPad, инсталиран за тези, за които хартиената книга е твърде далечна, остава напълно недокоснат.

Библиотеката "Мохамед Бин Рашид" смесва традиции и технологии. В допълнение към колекцията от печатни книги, има база данни с хиляди цифрови заглавия, които могат да бъдат изтеглени от машини във всяка от деветте библиотеки. Има книги на брайлово писмо за читатели с увредено зрение и тихо пространство с модул за четене за посетители със специални нужди.

Но мястото, на което технологиите стават наистина вълнуващи, е Auto Book Store - подземен склад за 400 000 заглавия, които не се появяват на рафтовете на библиотеката.

Посетителите могат да поискат книга чрез приложението на библиотеката, след което екип от пет бързи малки червени роботчета, подобни на кутия, търси, сортира и доставя желаното към човешкия оператор.

Еклектична колекция от литературни съкровища

Колекцията от книги на библиотеката е меко казано еклектична. Ако искате да научите за архитектурата на Yorkshire West Riding, как да сгънете оригами във формата на герой от Междузвездни войни или „35 славни години на ислямското банкиране в Дубай“, имате късмет.

Има цяла библиотека, посветена на Обединените арабски емирства - с първо издание на първия роман на местния писател Рашид ал Наими, както и практически всичко, публикувано и отпечатано някога в страната.

В секцията Съкровища на седмия етаж се намират редките предмети. По-скоро музей, отколкото библиотека, колекцията включва редки ръкописи, инструменти за калиграфия и първи издания на велики литературни произведения, някои от които датират от 13 век.

В раздела за картография се съхранява карта на Арабския полуостров от 1662 г. от холандския картограф Джоан Блау - един от първите, който показва географски характеристики, като планини, оазиси, дървета и брегове с перли.

С нарастването на колекцията на библиотеката ще има още по-интригуващи неща за разглеждане, а с планираните 200 събития и представления на година центърът има за цел да се превърне в общност сама по себе си.

Може би това ще бъде достатъчно, за да изкуши посетителите на Дубай да обърнат нов лист и да напуснат търговския център за час или два в полза на малко литературно стимулиране.