Индийската кухня е добре позната в цял свят, благодарение на умелата й комбинация от подправки и вкусове.

Индийското кулинарно остроумие е ненадминато, а храната - винаги ароматна и вкусна. Ето защо повечето от ястията са популярни и харесвани и от други народи, пише Bright Side.

Вижте топ 13 на индийските ястия през 2022 г.:

Овесени ядки Идли

Като начало, това е популярно индийско целодневно ястие. Прави се с овесени ядки и се съчетава добре с лютеница и самбар. Подходящо е за спазващите диета, тъй като е нискокалорично.

Мисал пав

Pixabay

Това е ястие, което идва от Махаращра - втория по население щат в Индия. Представлява пикантно къри, което се прави от зърна на аспержи, а пав е вид хлебче. Гарнира се с лук, лимони, кориандър, зеленчуци и подправки.

Консумира се за закуска и е пълно с хранителни вещества. Една порция е около 289 калории. 

Алу Парата

Това също е закуска, като представлява хляб, направен от пълнозърнесто брашно, картофено пюре, билки и подправки. Произхожда от района на Пенджаб. Обикновено се сервира с масло и гарнитура от кисели краставички, лук или кисело мляко.

Пиле тандури

Pixabay

Това е популярно индийско ястие, произхождащо от провинция Пенджаб. Пилето се маринова в кисело мляко и подправки и след това се пече в тандур, представляващ глинена пещ. Тази храна е популярна по целия свят и се сервира с лук и други зеленчуци.

Тандурът произхожда от Раджастан и се използва от 2600 г. пр.н.е. Направен е от глина и поддържа висока температура за дълъг период от време, което спестява време и средства на индийците, които го използват за приготвянето на много ястия.

Масала Доса

Pixabay

Тази храна има много вариации в Индия. Прави се от ориз, леща, картофи, гхи, други подправки и зеленчуци. Консистенцията е като на хрупкава палачинка с много възможности за пълнеж. Обикновено се сервира с чътни и самбар.

Смята се, че е изобретена от краля на Майсур, който организирал голямо парти, но след края му забелязал, че все още има много храна, затова извикал готвачите си да напълнят обикновената доса с остатъци от картофи и подправки.

Самоси

Pixabay

Самосите се пекат или пържат, в зависимост от предпочитанията на клиента. Пълнят се с различни подправки и съставки, като картофи, грах, лук и други зеленчуци. 

Формата им е различна в зависимост от региона. Думата самоса на хинди означава "триъгълно тесто". Това лакомство може да се намери в цяла Индия - в хранителните магазини и дори на улицата.

Дал тадка

Приготвя се с леща и се консумира най-добре като супа, като се топи хляб в него. Тъй като индийците са иновативни по отношение на храната, често възникват нови комбинации и вкусове.

Бульонът за ястието се готви дълго време с добавяне на подправки. То произхожда от Пенджаб и е част от популярните ястия в цяла Индия, защото е вкусно и здравословно.

Биряни

Pixabay

Това е ястие от ориз, приготвено с говеждо, агнешко, пилешко и други видове месо. Съставките са прости и включват подправки, специални сосове, зеленчуци и кисело мляко. Обикновено се сервира при важни поводи.

Биряни е добре познато ястие по целия свят, като процесът на приготвяне изисква концентрация и търпение.

Пани Пури

Pixabay

Пани пури е индийско лакомство, което представлява кръгъл, хрупкав плосък хляб с тънка кора. Обикновено се пълни с картофи, подправки и други зеленчуци и след това се потапя в специална смес, направена от доматено пюре, масала, лук, подправки и други зеленчуци.

Варира в зависимост от пълнежа, като това е единствената разядка, която се сервира студена.

Масала чай

Pixabay

Единствената напитка в този списък е масала чай, която е любима на цялата страна. Това е черен чай, приготвен с други билки и подправки. Той е подобен на билковия, защото е здравословен. 

Сервирането на масала чай е не само удоволствие, но и шоу, тъй като някои продавачи показват уменията си да смесват течности във въздуха.

Наан

Pixabay

Наан е една от най-добрите индийски храни, защото се сервира като гарнитура, но също така се съчетава добре с много индийски ястия. Обикновено се пече или пържи и се прави от кисело мляко, пшенично брашно, мая и други подправки.

Този хляб е популярен, защото можете буквално да го комбинирате с всичко и да го превърнете в пълноценно ястие. Предлага се в различни вкусове, но обикновеният наан има неутрален вкус, като обикновен плосък хляб.

Матар Панеер 

Съдържа къри, грах, доматен сос, масала, подправки и зеленчуци. Може да се сервира с ориз или наан. Често се яде със семейството и приятелите. 

Пиле тика масала

То произхожда от Индийския субконтинент и е едно от най-известните ястия в света. Съдържа пилешко месо, подправки, зеленчуци, чушки и доматено пюре. Обикновено се сервира с наан или ориз, или и двете. 

Има много вариации, които не се ограничават до пилето. Оригиналът е създаден през 70-те години на миналия век от готвач, който удовлетворил искане на клиента си, включвайки доматено пюре в пилешката тика.