Общо 22 стартъпа, малки и средни предприятия ще станат част от третото издание на програмата за стимулиране и насърчаване растежа на български компании - beamUp lab. 

Новите компании в beamUp lab са предимно от технологичния сектор с основна дейност развитие на софтуер, изкуствен интелект за анализ на данни, киберсигурност, IoT (Internet of Things), InsureTech и др.

Сред компаниите в селекцията има също производители на биопродукти, на вафлени чаши за кафе, търговци на храни и аксесоари за домашните любимци, електроника под наем, споделена мобилност и споделени офис пространства, съобщават от Българската фондова борса, която е организатор на програмата. 

80% от компаниите са преминали успешно поне един рунд на финансиране от рискови инвеститори, което е най-високия процент от трите издания на програмата.

Общо избраните компании са набрали от рискови инвеститори над 64 милиона лева до този момент. Част от третото издание на beamUp lab ще бъдат и познати за широката публика компании, които са реализирали успешно три и повече рундове финансиране като OfficeRnD, Hobo Bulgaria и Boleron.

Средният размер на приходите от продажби на представените компании, изчислен като медианна стойност, е около 1 млн. лв., като при една трета от тях годишните приходи са над 4 млн. лв. 

17 от компаниите отчитат нарастване на приходите през 2021 г., като средният ръст за последната година е над 62%. При шест от дружествата увеличението е с над 100% на годишна база, което е един отличен атестат. Половината компании са преминали break-even ниво и са във фаза на разрастване.

„Удовлетворени сме, че beamUp lab дава конкретни ползи на стартиращите, малки и средни компании, и тяхната оценка за програмата e много положителна.

Това ни мотивира да я развиваме чрез нови знания и водещи практики, и да я обогатяваме с водещи европейски и български партньори, така че компаниите да бъдат във витална екосистема, която да катализира техния успех.“, каза изпълнителният директор на БФБ доц. д-р Маню Моравенов по време на заключителната церемония на второто издание на beamUp lab.

На церемонията бяха отличени и най-добре представилите се компании от beamUp lab vol. 2 в следните шест категории: 

Super Star за цялостни постижения и първи български еднорог - Payhawk

Moon for Investors за компания, впечатлила инвеститорите – Econic Оne;

Sun of Community за услуги с важно значение за обществото – Coursedot

Green Star за иновации за намаляване на въглеродния отпечатък – Transmerics;

Favourite Star за любима компания на публиката – LaDigue

БФБ връчи и наградата beamUp Star на Министерството на иновациите и растежа за принос в развитието на пазар beam чрез инициативата за създаване на нов инвестиционен инструмент между Фондовата борса, Българската банка за развитие и частни инвеститори за финансиране на малки и средни предприятия.