Австралия дължи много на бивши затворници, изпратени на заточение в тогавашната колония, които чрез своите способности и решителност допринасят значително за развитието на нацията като цяло.

Сред тях е Франсис Грийнуей - архитект по професия, който пристига в страната през 1814 г. като осъден за фалшифициране на документи.

Скоро мъжът привлича вниманието на губернатора Лаклан Макуори и се превръща в първия правителствен архитект на Нов Южен Уелс. На Франсис Грийнуей се приписва създаването на някои от най-хубавите колониални сгради в Австралия.

Грийнуей е известен архитект в Бристол, докато фирмата му не фалира. Подложен на голям финансов стрес, той предприема отчаяна стъпка - фалшифицира някои документи, разказва Amusing Planet.

През 1812 г. е признат за виновен и осъден на смърт, както е типично за онова време. Тази присъда по-късно е заменена с екстрадиране в колонията Нов Южен Уелс за 14 години.

При пристигането си в колонията през 1814 г. Гринуей представя препоръчителни писма и портфолио от своята работа на губернатора на Нов Южен Уелс Лаклан Макуори. По време на първата среща Макуори тества Грийнуей, като го моли да копира дизайн на кметство и съд от книга с шаблони.

Грийнуей се обижда от молбата и отговаря, че неговите качества са по-добри от тези в книгата. Въпреки това той копира рисунката, заявявайки: „За мен, като професионалист, е доста болезнено да копирам сграда, която няма претенции за класически пропорции и характер“.

След това Макуори иска мнението на Грийнуей за строяща са по това време болница. Архитектът критикува строителните техники и дизайна и предлага обширни и скъпи промени.

Впечатлен от смелостта на Гринуей, Макуори го назначава за правителствен архитект и помощник инженер през 1816 г. Първата му работа за правителството е проектирането на фар, известен като Кулата Макуори, в южната част на Порт Джаксън. Макуори е толкова доволен от него, че дава на Гринуей условно помилване.

Успехи

След успеха на този проект архитектът продължава да строи много значими сгради в новата колония. Работата му включва казарми в Хайд Парк, разширения на Първата правителствена сграда, църквата Св. Матю в Уиндзор и църквата Св. Джеймс в Сидни, наред с други.

През 1819 г., след като проектира фабрика, казарма и затвор, Макуори дава на Гринуей пълно помилване.

Въпреки че Гринуей е талантлив архитект, той не е любезен човек. Неговата арогантност води до изпадането му в немилост пред Макуори и до създаването на много врагове.

Падение

Когато комисар Джон Томас Бидж е изпратен в Сидни, за да разгледа делата на колонията, той критикува количеството време и пари, пропилени за прекалено амбициозни и ненужни обществени работи.

Той отменя много от проектите на Гринуей като твърде екстравагантни и се намесва в други. Наследникът на Макуори като губернатор - сър Томас Бризбейн, в крайна сметка, го освобождава от длъжност през 1822 г.

Грийнуей продължава частната си практика, но без покровителството на Макуори никога не възвръща предишната си известност. Умира от коремен тиф през 1837 г. и е погребан в немаркиран гроб в Източен Мейтланд.

Въпреки трагичния му край, наследството на Гринуей продължава да живее в десетките сгради, които той е проектирал около Сидни, включително църквата Джеймс, която е избрана за едно от двете създадени от човека „съкровища“ на Австралия от Дан Круикшанк в поредицата на BBC Around the World in 80 Treasures.

Банкнотите

През 1966 г., когато Австралия сменя валутата си от паунд на австралийски долар, на първата отпечатана австралийска банкнота от 10 долара лицето на Гринуей е показано заедно с обществените сгради, които той създава.

Това е голяма ирония, защото Гринуей е осъден фалшификатор. Образът му  върху банкнотата остава до 1933 г., когато е заменен от Банджо Патерсън и Дейм Мери Гилмор на нови полимерни купюри.