Най-голямата компания за морски товарен транспорт Maersk обяви рекордна печалба за третото тримесечие вследствие на високите цени на океанските превози, но отчете спад на търсенето.

Датският гигант, считан за барометър на световната търговия, обяви EBITDA печалба в размер на 10.9 млрд. долара за тримесечието, което беше над предварителните очаквания на анализаторите за 9.8 млрд. долара и с около 60% повече, в сравнение със същия период на миналата година.

Компанията потвърди очакванията си за 37 млрд. долара EBITDA печалба за цялата година и за свободни парични потоци от над 24 млрд. долара.

Тъмни облаци на хоризонта

Главният изпълнителен директор Сорен Скоу заяви, че “изключителните резултати” тази година са в резултат на продължаващото повишение на цените на презокеанския товарен транспорт, но според него те са достигнали връх и ще започнат да се нормализират през четвъртото тримесечие - на фона на намаляващото търсене и на облекчаването на проблема с претоварената верига на доставки.

Скоу предупреди, че печалбите от океанската дейност на Maersk ще се понижат в идните месеци.

“На фона на войната в Украйна, енергийната криза в Европа, високата инфлация и очертаващата се глобална рецесия, на хоризонта има много тъмни облаци,” заяви в свое изявление Скоу.

“Това оказва влияние върху покупателната способност на потребителите, което ,от своя страна, влияе на глобалното търсене на транспорт и логистика. Ние очакваме забавянето на световната икономика да доведе до по-слаби резултати от океанската ни дейност, но ще продължи да преследваме възможностите за ръст в нашата логистична дейност.”

В отчета си за второто тримесечие Maersk предупреди за предстоящо забавяне в търсенето на транспортни контейнери в световен мащаб - на фона на намаляващото потребителско доверие и претоварването на веригата на доставки.

Компанията обяви тази седмица, че търсенето на контейнери в световен мащаб се очаква да се свие с между 2 и 4% през 2022 г.