Технологични брандове окупират топ 5 на най-скъпите в света, става ясно от тазгодишната класация Best Global Brands 2022, изготвена от Interbrand.

Apple оглавява подреждането, като марката се оценява на 482 млрд. долара, или с повече от 200 млрд. долара пред втория в класацията.

Брандът на най-скъпата компания в света повишава стойността си с 16% спрямо година по-рано.

Повишение от 32% до 278 млрд. долара изкачи Microsoft на втората позиция, която преди 12 месеца беше заета от Amazon. Днес лидерът в онлайн търговията се нарежда на трето място с 274 млрд. долара.

Google и Samsung допълват челната петица, като марките им се оценяват на 251 млрд. долара и 87 млрд. долара.

Или иначе казано, едва 4 бранда в света могат да се похвалят с оценки на своята марка от над 100 млрд. долара – Apple, Microsoft, Google и Samsung.

За първи път в историята на класацията на Interbrand 100-те най-скъпи марки получават съвкупна оценка от над 3 трилиона долара.

Днес те се оценяват на 3.088 трилиона долара, или с 16% повече спрямо изданието от 2021 г.

За да попадне един бранд в топ 10, неговата марка следва да струва повече от 50 млрд. долара. С оценки между 50 и 60 млрд. долара са Toyota, която се нарежда на шестата позиция, Coca-Cola, Mercedes, Disney и Nike.

В челото на класацията са още McDonald's, Tesla, BMW, Louis Vuitton, Cisco, Instagram, Facebook, IBM, Cisco и SAP.

Спад спрямо година по-рано се отчита едва при два бранда от топ 20 – Facebook и Intel, като понижението е от 5 и 8 на сто.

Вижте кои брандове попадат сред топ 100.