„Спокоен съм, защото всеки долар, който съм спечелил, съм придобил по честен начин”. 

Думите са на един от най-богатите български емигранти Шефкет Чападжиев. 

Чападжиев е и първият българин, който още през 2008 г. плаща 200 000 долара, за да лети в космоса с компанията на милиардера Ричард Брансън Virgin Galactic.  

Проектът обаче се забави значително, като през миналата година компанията осъществи първия изпитателен полет на космическия самолет Unity -22 до ръба на космоса с пълен капацитет - двама пилоти и четирима пътници, сред които беше и самият Брансън. 

На този етап в своя живот Чападжиев може да си позволи да гледа към Космоса, но неговата история започва доста по-рано и доста по-скромно. Той е роден през 1939 г. в Мадан в семейството на дребен търговец, което, заради политическите възгледи на баща му, е репресирано от комунистическия режим и временно изселено в село близо до Котел. 

През 1953 г. семейството се връща в Мадан, но не и в родната къща на Чападжиев. Там той завършва и средното си образование. 

След неуспешен опит през 1959 г., Чападжиев и неговият приятел Хамид Русев правят нов опит да избягат от България през 1963 г. Те преминават в Гърция, където са предадени на американското разузнаване и се озовават в бежански лагер. 

През 1964 г., на рождения ден на Чападжиев – 24 април, двамата напускат с кораб Гърция в посока Ню Йорк.  

По думите на самия Чападжиев идеята му да емигрира точно в Чикаго идва, след като прочита пътеписа на Алеко Константинов „До Чикаго и назад“. 

Чападжиев се озовава в Чикаго със 75 цента в джоба, а първата му работа е като разносвач на олио от врата на врата, където, по негови думи, работи срещу 1.25 долара на час. След това е сервитьор и дори опитва да отвори собствен ресторант, но това негово бизнес начинание се оказва неуспешно. 

Бъдещият милионер има известен опит от работата си в печатница в Мадан като младеж. В САЩ намира подобна работа, свързана със сгъването на брошури, но решава, че ако има собствен бизнес, ще печели повече пари. 

В средата на 70-те години на миналия век започва собствен бизнес с три машини за печатане и сгъване на брошури, купени с 10 000 долара банков заем и собствени спестявания. 

През 1979 г. той създава и първата си фабрика, от която излизат по над 25 млн. рекламни брошури на ден. 

Чападжиев купува първата си къща в САЩ през 1966 г. Твърди, че е наследил предприемаческия дух от своя баща, който го карал да работи, докато другите деца играели, което впоследствие му помага много, когато пристига в САЩ.

"Ако си в бизнеса и не правиш пари, то какъв бизнес е? Защото ако не правиш пари, ти фалираш", казва Чападжиев. 

Той се запознава на курс по английски език със съпругата си Магдалена, която е от Еквадор. Двамата имат три деца, а на 82-годишна възраст той става и дядо. 

През 90-те години продава бизнеса си и започва да управлява средствата си, като има сериозни инвестиции в имоти и на борсата. Част от имотите, които притежава, са във Флорида, Чикаго, Ню Йорк и в столицата на Еквадор – Кито.

Сред притежанията му в Чикаго е и апартамент на 88-ия етаж в популярния небостъргач Джон Хенкок, който е петият най-висок в града и 13-ият най-висок в САЩ.

Unsplash.com

Известен е с благотворителната си дейност както в САЩ, така и в България, като през годините е дарявал средства за храмове, сиропиталища, старчески домове и най-различни каузи. Паметникът на Алеко Константинов в Чикаго е изграден с негови средства. 

По-рано тази година Чападжиев посети болницата в своя роден град Мадан, която беше обновена с неговото дарение в размер на 1 млн. долара. 

Интересен факт е, че той е приятел с най-успелия български футболист Христо Стоичков, който в периода 2000 – 2001 г. играеше за отбора на Чикаго Файър от американската МЛС, а сега работи като анализатор и коментатор в Маями.