40-годишният Барнъби Лашбрук създава първата си компания, когато е на 17 години.

Роденият в Бирмингам Лашбрук основава компания за хостинг на уебсайтове, която бързо се разраства до хиляди потребители, с което идва и необходимостта да се работи повече време.

“Понякога работех по 24 или 36 часа без прекъсване,” казва той. Това продължило, дори и след като наел малък екип от служители.

Лашбрук продава бизнеса си през 2006 г. и веднага след това се захваща със следващото си и настоящо бизнес начинание - Time etc, която свързва виртуални асистенти на свободна практика с компании и индивидуални потребители, които имат нужда от техните услуги.

В първите години след създаването на Time etc Лашбрук пренесъл трудовите навици от старата си компания. Той работел по 100 часа или повече всяка седмица, като имало периоди, в които не можел да стане от леглото сутрин.

Бизнесът му обаче не се разраствал, а след като този начин на работа продължил няколко години, Лашбрук стигнал до бърнаут. Докато работел дълги часове, той започнал да поставя под въпрос познатата мантра, че “ако просто работиш по-усърдно, нещата ще се получат”.

“Трябваше да помисля върху всичко това и да се запитам дали не е погрешно?”, казва той.

Лашбрук решава да си направи един експеримент. Вместо да работи още повече часове, той решил да ограничи работното си време. Повечето от служителите му работели по около 37 часа на седмица.

Той решил да ограничи своите часове до 35 седмично. С подобряването на психическото и емоционалното му здраве приходите на неговата компания се увеличават от 1 млн. долара годишно през 2011 г. до над 12 млн. доларa в момента.

Лашбрук дори посвещава книга на своя експеримент. Ето как той успява едновременно да ограничи времето, в което работи и да разрасне значително бизнеса си.

„Налага се да действа много избирателно“

Докато обмислял новия си професионален живот, Лашбрук осъзнал, че тъй като нямал ограничение за броя на часовете, които работел, “нямало спешни ситуации,” казва той. “Можех да върша толкова много работа, че нямаше нужда да действам избирателно по отношение на това, което върша.”

Ако обаче имал ограничения за броя на часовете, които работи седмично, изведнъж трябвало да действа много избирателно относно това за какво отделя време. Вече му се налагало да приоритизира задачите, които наистина движели бизнеса му напред.

Тази промяна била трудна, но една от тактиките, които използвал, за да определя приоритетите си, се нарича Матрицата на Айзенхауер – разделена на четири части графика, в която всяка секция представлява ниво на спешност.

Попълването на графиката позволявало на Лашбрук да вижда кои от дейностите в списъка му с неща за вършене, всъщност, са от ключово значение за разрешаването на проблеми за бизнеса и кои можел да елиминира изцяло.

“Най-трудното, което трябваше да науча, беше, че има неща, към които бях привързан, но които не бяха непременно съществено важни”, казва той. “Трябваше да свикна да ги зачерквам.”

„Използва Google Calendar като списък с неща за вършене“

Друга тактика, която му помага, е активното вписване на задачи в неговия календар.

“Използвам Google Calendar като списък с неща за вършене,” казва той, допълвайки, че това му помага да поставя време за задачите, което, според него, е важно, ако човек има много работа.

Календарът помага да визуализирате тези ограничения в рамките на вашия ден и ви кара да го пълните само с най-важните проекти.

Използването на календар също така “ви позволява да планирате определени типова задачи за времето, когато вероятно ще сте с най-добрата нагласа, за да работите по тях,” казва той.

Лашбрук, например, обича да си насрочва срещи сутрин, защото тогава има най-много енергия и обича да общува с хората. Това пък му освобождава време за креативни дейности следобеда.

В крайна сметка, “мисля, че самопознанието вероятно е скритото оръжие на продуктивността,” казва той. Трябва да придобиете представа за това как се справяте с видовете задачи, които имате за вършене, кога сте в най-добро състояние да ги вършите и как можете да планирате деня си така, че да ги свършите по възможно най-оптималния начин.