В серия от няколко материала екипът на Darik Business Review ви представи какво точно представлява рецесията и как да подготвим парите си за предстоящите тежки времена.

Днес ще се спрем на бизнесите, които можем да стартираме в периоди на рецесия. Според редица експерти, кризите са най-добрите времена за стартиране на нов бизнес. Към какъв точно да се насочим?

Счетоводни услуги

Ако имате опит в сферата, трябва да знаете, че подобни услуги са доста търсени във време на рецесия. Компаниите се опитват да пестят пари, а една по-ниска оферта от ваша страна може да ви осигури доста клиенти.

Не забравяйте, че този бизнес можете да стартирате и в свободното си време, първоначално с 1-2 фирми, а по-късно и с повече.

Когато приходите ви се равняват на месечното ви възнаграждение, можете да се съсредоточите изцяло върху собствения си бизнес.

Домашно приготвена храна/бързо хранене

Във време на рецесия посещенията на ресторанти и барове са сведени до минумум. Домакинствата прибягват до други начини за прехрана – готвене вкъщи или покупка на готова храна от различни заведения.

А защо не и бързо хранене, имайки предвид, че американската култура все повече навлиза и у нас. Пици, сандвичи или готвена храна винаги ще се консумират. Ако можете да готвите или да сформирате екип, то това е бизнес, с който ще излезете доста лесно от кризата.

Организация на събития

Компаниите ще продължат да търсят външни организатори на събитията си. Ако сте професионалист в тази сфера, имайте предвид, че търсенето отново се върна на предпандемичните времена. Това, което ви е нужно, е опит в сферата и познанства, с които да привлечете първите ви клиенти. Популяризирането на събитията в социалните мрежи ще ви донесе и нови клиенти.

Детски грижи

Частните детски градини ще продължат да се търсят, тъй като местата в държавните (поне за големите градове) все още не достигат. Частните уроци са друга услуга, която можете да предложите, ако сте експерт по математика, български език или чужди езици. 

Да предлагате услуги за гледане на деца също е добра идея, тъй като лесно можете да намерите дете, за което да се грижите покрай приятели, познати и роднини.

Почистващи услуги

Да, почистващите фирми у нас не са малко, но качествените услуги винаги ще бъдат търсени. Независимо дали говорим за почистване на апартаменти, къщи, входове, офиси и т.н., вашите потенциални клиенти са безброй, стига да ви се работи.

Колекторска компания

Във време на криза просрочените плащания се увеличават. Именно в тези периоди фирмите търсят услугите на колекторски компании, за да съберат вземанията си.

В случай че разполагате с повече средства, можете да разширите услугите си и да изкупите вземания от банки, телекоми, по-малки фирми или физически лица. Обикновено те се предлагат на доста по-ниски цени, отколкто е самото задължение.

Онлайн услуги

Ако сте експерт в сферата на рекламата, социалните мрежи, създаването на съдържание и други, имайте предвид, че това също е бизнес, който може да стартирате като допълнителна работа в свободното си време. В случай че нещата потръгнат, можете да увеличите работата си с постове в популярните фейсбук групи или реклама.

Пропърти мениджмънт

По време на криза повече имоти биват отдавани под наем, за да могат собствениците им да генерират допълнителни приходи. Наемателите и наемодателите имат нужда от поддръжка на имотите дори и в трудните времена.

Платформите за краткосрочно отдаване на имоти под наем също увеличава търсенето на подобни фирми. Същото се отнася както за офис сгради, така и за жилищните входове и блокове.

Онлайн магазин

В САЩ моловете продължават да се закриват, а у нас вече е факт все по-честото пазаруване през интернет и плащането с карта. Ето защо не е лоша идея да помислите за направата на онлайн магазин.

Големият въпрос е какво ще продавате, и дали ще ползвате популярния модел на дропшипинг.

Автосервиз и/или бояджийски услуги

Остарелият автопарк в страната предполага доста работа за автосервизите не само в кризисните времена, но и след това. Същото се отнася и за бояджийските услуги, които са търсени от повечето застрахователни компании у нас.