Германската енергийна компания Profine Energy GmbH е заявила интерес към инвестиция от над 1 млрд. евро в Северозападна България.

Ако вложението се реализира, то ще се превърне в най-голямата еднократна инвестиция в историята на българската икономика.

Служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов се е срещнал с ръководството на компанията, съобщават от пресцентъра на икономическото министерство. На срещата е станало ясно, че компанията е в много напреднала фаза на вземане на решение за инвестиция в България.

Вече се подготвя меморандум, в който Profine Energy писмено ще заяви интереса си към страната ни.

Profine Energy GmbH е съвместна компания за енергийни услуги на Profine Group, Германия и Wirth Group, Германия, като дейността й е свързана с производството на електроенергия от възобновяеми енергийни източници.

В момента се учредява дъщерно дружество на германската компания по българското законодателство. То ще разработва и реализира фотоволтаични централи у нас.

Никола Стоянов е уверил представителите на германската компания, че могат да разчитат на пълна подкрепа на държавата за ускоряване на административни процедури при реализиране на инвестиционните намерения.

Министърът е представил и насърчителните мерки, от които инвеститорът може да се възползва.