Майндфулнес медитацията е също толкова ефективна за намаляване на безпокойството, колкото и често предписван антидепресант, сочи ново проучване.

Изследването, което е дело на Медицинския център към университета Джорджтаун, е първото произволно клинично проучване за сравнение на ефективността на майндфулнес медитацията с антидепресанта Есциталопрам. Резултатите бяха публикувани в JAMA Psychiatry.

Участниците в една от двете група медитирали по 45 минути дневно, използвайки няколко различни техники, които научават по време на курсове. Те също така участвали в целодневни занимания през уикендите.

Сред използваните техники били

  • осъзнаване на дишането;
  • сканиране на тялото, при която вниманието се насочва към дадена част от него;
  • осъзнато движение, при което разтягане и различни движения насочват вниманието към тялото.

Участници в другата група получавали по 10 милиграма Есцеталопрам на ден през първата седмица, а след това по 20 милиграма на ден до края на проучването, ако организмът им понасял добре лекарството. В медитиращата група имало 102 участници, а групата с лекарството - 106.

След като проследили участниците в двете групи в продължение на осем седмици, учените установили, че състоянието на хората, които използват медитация, се подобрило почти толкова, колкото това на хората, които приемали антидепресант.

Според доктор Елизабет Хоуг, основен автор на проучването, резултатите подкрепят препоръчването на медитацията като алтернатива на антидепресантите при някои пациенти. Много хора се притесняват, че антидепресантите ще пречат на ежедневието им, а други започват да вземат лекарства и спират.

Хоуг също така казва, че проучването е доказателства за застрахователите да предоставят покритие за медитацията като лечение за безпокойство.

Тревожните разстройства са най-често срещаните видове психически заболявания, засягайки около 301 милиона души по света, според проучване от февруари, публикувано в Lancet Psychiatry.