Борсовите индекси на Уолстрийт приключиха с понижения първата сесия за седмицата, като секторите на недвижимите имоти и търговията с потребителски стоки бяха обект на най-силни разпродажби.  

Инвеститорите реагираха на коментарите от страна на Федералния резерв на САЩ относно плановете за повишаване на лихвените проценти.

По-рано през деня заместник-председателят на Фед Лаел Брейнард сигнализира, че централната банка вероятно скоро ще забави повишаването на лихвените проценти. 

Нейният коментар донякъде подкрепи цените на акциите, които бяха понижени, след като в неделя Кристофър Уолър, който също е член на управляващия борд на Федералния резерв, каза, че институцията може да обмисли забавяне на темпа на увеличения на следващото си заседание.

По думите му, обаче, това не трябва да се разглежда като „омекотяване“ в ангажимента на централната банка да намали инфлация.

Масовото покачване на акциите в края на миналата седмица беше предизвикано от по-слабите данни за инфлацията, които засилиха надеждите на инвеститорите, че Федералният резерв може да се откаже от рязкото затягане на монетарната си политика, което доведе до разпродажби на пазарите тази година.

Dow Jones Industrial Average падна с 0.63%, широкият S&P 500 загуби 0.89%, а Nasdaq Composite падна с 1.12% до 11 196 пункта.

S&P 500 миналата седмица отчете най-големия си седмичен процентен ръст от края на юни, докато технологичният Nasdaq отбеляза най-добрата си седмица от март насам. 

На стоковите пазари цената на златото се задържа близо до тримесечния връх, достигнат в понеделник, докато доларът остана под натиск. 

Ценният метал се търгува на ниво от 1773 долара за тройунция. Обикновено цената му е в обратна корелация с курса на американската валута, както и на повечето от останалите суровини, които се котират в долари. 

"Зелените пари" поевтиняха, на фона на очакванията за евентуален спад в темпа на покачване на лихвите в САЩ. Тази сутрин еврото се разменяше за 1.0330 спрямо долара. 

Петролът също се понижи в сутрешната търговия, тъй като нарастващите случаи на COVID-19 в Китай предизвикаха страхове за по-ниско потребление на гориво от страна на най-големия вносител на суров петрол в света.

Картелът на държавите износители ОПЕК също намали прогнозата си за глобалното търсене за 2022 г.

Фючърсите на петрола от сорта брент паднаха с 0.3% - до 92.87 долара за барел, след като загубиха 3% от стойността си в понеделник. Американският лек суров петрол се търгува на ниво от 85.37 долара за барел, като отчита спад от 0.6% след срива от 3.5% в предишната сесия.