Поне една социална мрежа може да благодари на Илон Мъск за засилването на своята популярност. И тя не е Twitter.

След като главният изпълнителен директор на Tesla придоби Twitter за 44 милиарда долара, едно от първите му решения беше да съкрати почти половината от персонала на компанията, включително и онези, които отговарят за киберсигурността.

Другата спорна стъпка беше "значката" за автентичност, която трябваше да струва на потребителите по 8 долара на месец, но претърпя истинско фиаско още на старта. 

Някои потребители на Twitter вече се стичат към Mastodon - алтернативна платформа за микроблогинг, създадена през 2016 г.  

Германският софтуерен разработчик и основател на Mastodon Евгени Рочко отбеляза, че платформата е надхвърлила един милион активни потребители, като почти половината от тях са дошли само през последната седмица.

Mastodon е организация с нестопанска цел, която работи с отворен код - нещо, което може да бъде както предимство, така и пречка. Платформата работи на множество сървъри, като всички те са собственост на различни лица.

Когато за първи път се присъедините към безплатната услуга, трябва да изберете сървър, който е или отворен, или фокусиран върху определени групи от интереси, така че навигирането в платформата за намиране на потребители на различни сървъри може да бъде трудно. 

От тази гледна точка, Mastodon не е платформа за глобална размяна на идеи и мнения, подобно на Twitter, а е по-скоро медиатор. 

Освен това, всеки сървър на Mastodon идва с набор от правила за това кои публикации се изтриват или филтрират. Тези правила се определят от домакините и модераторите.

Сървърите могат да бъдат затворени по всяко време с решение на собственика, въпреки че Mastodon изисква от всички "хостове" да уведомят потребителите поне три месеца преди евентуалното спиране.

Платформата има оформление, наподобяващо това на Twitter, а също и сходни функции - вместо да "туитват", в Mastodon потребителите могат да „туутват“ (от англ. "toot") съобщенията си. Настройката обаче изглежда тромава и сложна, в сравнение с по-изчистения и прост дизайн на Twitter.

Една от причините за лавинообразно нарастващата популярност на Mastodon е фактът, че е безплатен и тъй като всичко е с отворен код, може и да си остане такъв. За разлика от Twitter, чийто нов собственик е доказан капиталист. 

Другото важно уточнение, е че в Mastodon няма реклами. Така че фирмите, които се регистрират в платформата, ще могат да разчитат на същото присъствие като това на всеки друг потребител.

Друг начин да се присъедините към Mastodon е да станете самостоятелен "хост" или да създадете свой собствен сървър, обявявайки свои собствени правила за съдържание и модерация.