Азиатските акции поевтиняват, а доларът поскъпва днес, след като вчера двама души загинаха в намиращо се близо до границата с Украйна полско село при взрив на ракета, за която местните власти твърдят, че е руско производство.

Вероятността от засилване на геополотическото напрежение доведе до понижение на азиатско-тихоокеанския индекс на MSCI с 0.6%.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че инцидентът се разследва, но предварителната информация предполага, че експлозията във ферма може да не е причинена от ракета, изстреляна от Русия. 

Вчера щатските индекси възобновиха ръста си, след като изнесените нови данни дадоха индикации, че темпът на нарастване на цените може би се забавя.

Индексът Dow Jones Industrial Average приключи деня с повишение от 0.17% на 33 592.92 пункта. S&P 500 нарасна с 0.87% до 3 991.73 пункта, а технологичният Nasdaq Composite затвори с 1.45% нагоре на 11 358.41 пункта.

Основните индекси скочиха, след като стана ясно, че индексът на цените на цените на производител, който отчита инфлацията в цените на едро, нараства с 0.2% за октомври при очаквано повишение от 0.4%.

Миналата седмица данните за индекса на потребителските цени показаха признаци на отслабване на инфлационния натиск миналия месец, което предизвика рязко покачване при акциите.

Доларът поскъпва спрямо основните валути днес, като ръстът срещу йената беше най-голям в размер на 0.3%. Британският паунд поевтинява с 0.23%, докато чувствителният на нагласите към риск австралийски долар изгуби 0.22% от стойността си. Еврото се търгува без промяна спрямо щатската валута.

Щатският лек суров петрол поскъпва с 0.18% - до 87.08 долара за барел, подкрепен от новината, че доставките на петрол по тръбопровода Дружба временно са спрени заради спад на налягането. 

Златото поевтинява леко, като спот цената на метала беше на ниво от 1 778.08 долара за тройунция.