YouTube планира да добави функции за пазаруване към секцията за кратки видеа Shorts, съобщава Tech Crunch. Те ще позволят на потребителите да купуват продукти, докато гледат видеоклипове. 

Първоначално компанията ще започне да въвежда функциите за пазаруване в YouTube Shorts за създателите на съдържание в Съединените щати. За целта те ще трябва да отговарят на определени условия.

Потребителите на YouTube в САЩ, Индия, Бразилия, Канада и Австралия могат да видят етикетите и да пазаруват чрез Shorts.  В бъдеще видеоплатформата ще разшири обхвата на функцията, включвайки повече създатели и държави. 

Партньорска програма 

В допълнение към функциите за пазаруване, YouTube експериментира и с партньорска програма в Съединените щати, която позволява на създателите на видео да печелят чрез покупки на препоръчани продукти в техните материали. Тестът е все още в началната си фаза, а през следващата година ще обхване повече създатели на видео.

„Ние твърдо вярваме, че YouTube е най-доброто място за създателите да изградят бизнес и пазаруването е част от това“, коментират от YouTube пред TechCrunch.

Новината идва няколко седмици, след като YouTube обяви, че създателите ще вземат 45% дял от рекламните приходи от следващата година.

В началото на 2023 г. те ще могат да кандидатстват в партньорската програма на компанията, ако достигнат праг ог 1000 абонати в секцията Shorts и 10 милиона гледания за 90 дни. След като изпълнят тези критерии, те ще печелят 45% от приходите от реклами от своите видеоклипове.

Shorts надхвърли 1.5 милиарда месечни потребители

Въпреки този успех, тримесечните приходи от реклами на YouTube бележат спад от 1.9% на годишна база и остават под предварителните очаквания. Това показа тримесечният отчет за приходите на Alphabet, публикуван миналия месец.

YouTube вероятно вижда новите функции за пазаруване като начин да разшири своите потоци от приходи на фона на срива на рекламния пазар.

През последните няколко години YouTube работи, за да трансформира платформата си в дестинация за пазаруване и реклами, включително и с възможност за директни покупки от излъчвания на живо. 

YouTube не е единственият дигитален гигант, който залага на бъдещето на пазаруването, тъй като TikTok и Meta също инвестират в тази сфера

Миналата седмица TikTok започна да тества своя TikTok Shop в Съединените щати. TikTok Shop позволява на потребителите да купуват продукти директно през приложението. До този момент функцията беше достъпна само в Обединеното кралство и част от Югоизточна Азия.

По-рано тази година компанията започна пилотен проект на TikTok Shopp в Съединените щати, Обединеното кралство и Канада в партньорство с платформата за онлайн пазаруване Shopify.

Instagram, която е собственост на Meta, също позволява на създателите да споделят продукти във видеата си и в раздела за пазаруване, което позволява на потребителите да превъртат през препоръчаните продукти и да правят покупки. 

Освен това, компаниите могат да направят своите профили достъпни за пазаруване чрез продуктови каталози.