Уютната чистота на скандинавския интериор и минималистичната красота на традиционния японски декор ги превърнаха в основни елементи на съвременния дизайн на дома.

Днес популярността на друга тенденция расте лавинообразно – тя е съчетание от двете и се нарича джапанди (japandi).

Търсенията на термина в Google отбелязват драстичен ръст през зимата на 2020 г., когато хората по света препроектираха домовете си на фона на локдауните заради пандемията от COVID-19. Оттогава интересът към тенденцията непрекъснато нараства, според данни на Google Trends, цитирани от CNN.

„Мисля, че много хора търсят стил, който е релаксиращ“, казва Лайла Ритнерген, автор на книгата Japandi Living, за CNN. „Ведрата и успокояваща естетика на стила джапанди и по-издръжливата изработка на артикулите се вписват идеално в тези нужди.“

Това смесване на дизайна датира от 1860 г., според Ритнерген. Тя проследява корените му до датския военноморски лейтенант Уилям Карстенсен, който посещава Япония, когато страната се отваря след два века на самоизолация.

Неговата книга Japan's Capital and the Japanese кара датските дизайнери да пътуват до Япония, където откриват, че и двете култури ценят простотата и естествената красота.

Съвременните интериорни дизайнери намират общи черти в склонността към неутрални тонове, естествени материали и минималистичен декор.

Както скандинавският, така и японският дизайн подчертават значението на природата не само чрез цветове, като светлокафяво, кафяво и меко бяло, но и чрез използване на материали, като лен и дърво, за да се създаде атмосфера на спокойствие.

Хюге и уаби-саби

Ключът към джапанги дизайна е създаването на нещо, което е фино декорирано, но без да се чувства празнота. Идеята е да  се „чувствате като у дома си и спокойни“, казва Ритнерген, чиято страница в Instagram @japandi.interior може да се похвали с близо 450 000 последователи.

Джапанги се базира на два принципа на дизайна: хюге (hygge) -датски и норвежки термин, който се свързва с усещане за уют и топлина, и уаби-саби (wabi-sabi) - японската концепция за приемане на несъвършенствата.

За да се постигне едно от двете, от съществено значение е да разчистите, казва Ритнерген, цитирайки японския експерт по подреждане Мари Кондо, чиито методи за организиране на дома се превърнаха в глобален феномен след успеха на шоуто й в Netflix „Подреждане с Мари Кондо“.

Ритнерген, подобно на Кондо, препоръчва да се отнасяте към подреждането по-малко като към скучна работа, а по-скоро като към празник и възможност да помислите дали нещата около вас ви правят щастливи.

Стилът джапанди също така възхвалява майсторството, независимо дали става дума за деликатните светлинни скулптури на Isamu Noguchi или за мебелите на Carl Hansen, чиито столове с напречна кост се продават за хиляди долари.

Но Ритнерген подчертава, че естетиката може да бъде постигната и от тези, които декорират с ограничен бюджет. В крайна сметка, казва тя, това е философия, ръководена от убеждението, че „по-малкото е повече“.

Вместо да купувате евтини мебели масово производство, които няма да издържат дълга употреба, експертът предлага да купувате предмети втора ръка, като същевременно спестявате за онези няколко забележителни дизайнерски мебели, които ще цените и използвате с години.

Красотата на джапанди дизайна не се крепи на строги критерии, които трябва да се следват, добавя авторът.

„Всеки дом и интерпретация на японския стил са различни“, казва тя. "Наистина е важно да се осмелите да направите свой собствен избор. Вашият дом не е шоурум и не трябва да бъде копие на нещо, което сте видели. Важна част е да добавите лични елементи и предмети."