Поредната последица от фалита на криптоборсата FTX през миналата седмица е, че подразделението за кредитиране на крипто - инвестиционната банка Genesis Global Trading спира отпускането на нови кредити и погасяването на заеми, обявиха от компанията.

Подразделението за кредитиране на банката обслужва институционални клиенти и е известно като Genesis Global Capital. В края на третото тримесечие то е имало отпуснати заеми за над 2.8 млрд. долара, според уебсайта на компанията.

“Ние осъзнаваме колко трудна бе изминалата седмица заради ефекта от новините около FTX. В Genesis сме фокусирани изцяло върху това да направим всичко по силите си, за да обслужваме нашите клиенти и да се справяме в тази трудна пазарна среда,” написа в Twitter от Genesis.

“Нашият основен приоритет е да обслужваме клиентите си и да запазим техните активи.”

Малко по-късно вчера борсата Gemini, основана от близнаците Уинкълвос обяви, че спира тегленията на средства по носещите лихва сметки Earn във връзка с решението на Genesis, която е кредитиращият партньор по тази програма.

“Сътрудничим си с екипа на Genesis, за да помогнем на клиентите са осребрят средствата си по програмата Earn възможно най-бързо. Ще предоставим повече информация в идните дни,” обявиха от Gemini, отбелязвайки, че промяната не засяга никакви други продукти и услуги на компанията.

Вчера се появи и информация, че платформата на Gemini е недостъпна. От компанията обявиха, че са имали прекъсване на услугата от страна на Amazon Web Services във връзка с една от основните й бази данни и работят по въпроса за възстановяване на дейността на борсата.

Междувременно, крипто банката BlockFi се подготвя за потенциално обявяване на фалит, според The Wall Street Journal. Компанията вече спря тегленето на депозити на клиенти и призна, че има “значителна експозиция” към намиращата се във фалит FTX и свързана с нея компания за търговия Alameda Research.

Според WSJ BlockFi се готви да освободи повечето си служители, докато се готви за процедурата по фалит, въпреки че компанията не обяви, че по-голяма част от активите й се съхраняват от FTX.

Крипто борсата на Сам Банкман-Фрийд FTX подаде заявление за фалит и съдебна защита от кредитори през миналата седмица. Банкман-Фрийд освободи поста главен изпълнителен директор и бе наследен на него от Джон Рей Трети.

Приблизително 130 свързани с FTX компании са част от съдебната процедура, в това число Alameda Research, и FTX.us.

В рамките на дни FTX стигна от 32 млрд. долара пазарна капитализация до фалит, след като изпадна в ликвидна криза, а конкурентната борса Binance се отказа от първоначалния си план да придобие компанията. 

FTX може да има над 1 милион кредитори, според обновените съдебни документи, което е индикация за огромния ефект от фалита й върху търгуващите с криптовалути.