Лихвите по ипотечните кредити в САЩ отчетоха най-голямото седмично понижение в последните 41 години.

По данни от Freddie Mac, средните лихви по 30-годишните заеми с фиксирана лихва са на ниво от 6.61%, което е най-ниското за последните два месеца.

Седмица по-рано средните лихви възлизаха на 7.08 на сто.

Понижението от 0.47 пр. п. спрямо седмица по-рано е най-голямото от 1981 г. насам. Отчасти то се дължи и на промяната на методологията на изчисления на средните лихви от страна на Freddie Mac.

От компанията обявиха, че вместо да анкетират заемодателите, ще използват данните, събирани автоматично от тях, за да изчисляват средните нива на лихвите. 

Разходите по кредитите отчетоха спад през последната седмица в САЩ, главно заради понижението на доходността по 10-годишните държавни облигации. Това се случи дни, след като в най-голямата икономика на света бяха оповестени данните за инфлацията, които показаха понижение през октомври за първи път, след поредицата от увеличение на лихвите от страна на Фед.

Инвеститорите са в очакване на следващите решения от страна на Фед. Според анкета, осъществена от Reuters, през декември резервът ще предприеме по-малко увеличение от предходните.

Заради спада на инфлацията, както и добре представящия се трудов пазар, най-вероятно Федералният резерв ще увеличи лихвите с 0.5 пр. п., посочват пазарните наблюдатели.

Лихвите по ипотечните кредити в САЩ са се увеличили двойно спрямо началото на 2022 г. Това сви търсенето на имоти, но също и увеличи натиска върху семейния бюджет на хората с ипотечен кредит.