Европейската централна банка (ЕЦБ) ще продължи да вдига лихвите и може дори да се наложи да ограничи икономическата активност, за да „укроти“ инфлацията, заяви днес президентът финансовата институция Кристин Лагард, посочвайки лихвите като ключовия инструмент за ограничаване на счетоводния баланс.

ЕЦБ вдигна лихвите с безпрецедентните 200 базисни пункта от юли в борбата си с инфлацията и заяви, че предстои допълнително затягане на паричната политика посредством повишение на лихвите и ограничаването на притежавания от финансовата институция дълг на стойност 5 трлн. евро.

“Очакваме да вдигнем лихвите още, а изтеглянето на стимулите може да не е достатъчно,” заяви Лагард.

“Лихвените проценти са и ще останат основният инструмент за коригиране на нашата политика,” каза още Лагард. “Отчитайки, че лихвените проценти остават най-ефективния инструмент за оформяне на нашата политика, е уместно балансът да се нормализира по един премерен и предвидим начин.”

На ниво от 1.5% депозитната лихва на ЕЦБ не е далеч от така наречената неутрална лихва, при която банката нито стимулира, нито възпира растежа. Повечето оценки на неутралната лихва са между 1.5% и 2%. 

Проблемът е, че инфлацията, която е 10.6%, е далече над таргета от 2% на ЕЦБ и дори и рецесия, която вече е почти сигурна през зимните месеци, е малко вероятно да облекчи ценовия натиск достатъчно, за да накара ЕЦБ да вдигне крака от спирачките.

Инвеститорите са разделени в очакванията си между повишение от 50 и 75 базисни пункта през декември, след като банката вдигна лихвата с по 75 базисни пункта на две поредни заседания.

Очакванията за намаляване на притежаваните от банката облигации, известно като количествено затягане, пък са, че ще стартират през първата половина на 2023 г.

ЕЦБ ще очертае планове за свиване на счетоводния си баланс на своето заседание през декември и се очаква да започне с това, че банката ще позволи на някои, но не всички, облигации да изтекат.