Увеличаването на шансовете ви да доживеете до 90 г. може да се сведе до вашите навици, а не само до генетиката, показва ново проучване.

В момента един на всеки 5 000 души в САЩ е столетник, според доктор Томас Пърлс, преподавател по медицина в Бостънския университет. 

Проучването, което е най-голямото и най-задълбоченото от по рода си, проследява от 1995 г. насам над 2 000 души на възраст 100 г. или повече, за да установи дали определени фактори допринасят за това човек да живее по-дълго.

Пърлс също така създава калкулатор за продължителността на живота, който изчислява възрастта, до която може да доживеете, въз основа на отговорите на въпросите за това колко много работите, честотата на посещение на вашия лекар, навиците ви по отношение на съня и още доста въпроси.

“Ако доживеете до 95, обикновено това е така заради наистина добрите ви навици по отношение на здравето,” казва Пърл, както и на късмета, и на добрите гени.

Ето пет ежедневни практики, които увеличават шансовете ви да доживеете до 90

  • Управлявайте нивата си на стрес.
  • Наспивайте се добре. 
  • Хранете се здравословно. Придържайте се към средиземноморска или кето диета, в която се набляга на целите храни, здравословните мазнини и многото плодове и зеленчуци. Избягвайте също така прекомерната консумация на червено месо.
  • Спортувайте често. Силови тренировки два пъти в седмицата и аеробни упражнения три пъти седмично, дори и само за по 10 минути на ден.
  • Въздържайте се от тютюнопушене. 

Докато провеждал проучването си, Пърлс установил, че някои хора имат резерви по отношение на дългия живот, което им пречи да видят стойността в това да поддържат здравословен живот.

“Някои хора смятат, че колкото по-възрастен става човек, толкова по-болен е и че не биха искали да доживяват до тази възраст. А това, всъщност, е много погрешен начин на разсъждаване,” казва той.

Пърлс е имал възможността да се среща с много столетници и някои от тях живеят много активен живот.

Жените печелят маратона на дълголетието 

Генетиката също играе важна роля във всичко това. Само “около 75% от доживяването до около 90 ще бъде свързано с навиците ви за здравословен живот,” казва Пърлс.

До 110-годишна възраст нещата се обръщат и дълголетието зависи повече от генетиката. Когато учените са анализирали 200 души на възраст 110 г. или повече, те са установили, че около 75% от способността им да доживяват до такава възраст се дължи на правилната комбинация от редки генетични варианти.

Тук и полът играе важна роля, тъй като около девет от 10 столетници са жени.

“Жените до голяма степен печелят маратона на дълголетието, в сравнение с мъжете. Не е ясно защо жените се справят толкова по-добре по отношение на достигането до подобна възраст,” казва Пърлс.

Ако ви е интересно да види какво ще покаже калкулаторът на Пърлс за продължителността на вашия живот, можете да го видите тук.