Fifth Avenue в Манхатън е най-скъпата търговска улица в света, изпреварвайки Tsim Sha Tsui в Хонконг и Via Montenapoleone в Милано.

Това сочи нов доклад на имотната компания Cushman & Wakefield, който е първият след вдигането на ограниченията около COVID-19 в по-голяма част от света.

От компанията са анализирали собствени данни за 92 града до третото тримесечие на 2022 г., като са ги класирали въз основа на средния годишен наем на квадратен метър.

Средният наем на Fifth Avenue е 21 076 долара на кв. метър, след което се нарежда Tsim Sha Tsui в Хонконг с 15 134 долара. Тази улица замества Causeway Bay като представител на Хонконг в класацията.

Челната тройка завършва с Via Montenapoleone в Милано с годишен наем от 14 547 долара. За първи път миланската улица, на която с магазини разполагат редица луксозни марки, е най-скъпата търговска улица в Европа, изпреварвайки New Bond Street в Лондон и Avenue des
Champs Elysee в Париж, която се нарежда на пето място с 11 069 долара.

New Bond Street (14 346 долара кв. м) е четвъртата най-скъпа улица в света и втората най-скъпа в Европа. Наемите на кв. м там са почти двойни, в сравнение със следващата най-скъпа улица във Великобритания – лондонската Sloane Street.

Челната десетка се допълва от токийската Ginza (9 956 долара), Bahnhofstrasse в Цюрих (8 927 долара), Pitt Street Mall в Сидни (7 524 долара), Myeongdong в Сеул (5 973 долара) и West Nanjing Road в Шанхай (5 225 долара). 

Софийският булевард Витоша се нарежда на 39-о място в класацията с годишен наем на търговските площи в размер на 605 евро на кв. м, като цената бележи спад от 10%, в сравнение с нивата отпреди пандемията.

По този начин бул. Витоша отстъпва с две места, в сравнение с последната класация пред COVID-19, когато заемаше 37-а позиция.

В отделна подкласация на най-скъпите търговски улица в региона на Европа, Близкия Изток и Африка (EMEA), в която е включен по повече от един търговски район от държава, бул. Витоша заема 47-мата позиция. Лидер тук е миланската Via Montenapoleone.

Класацията на най-скъпите търговски улици в света стартира през 1988 г. и беше публикувана до 2019 г., точно преди да започне пандемията от COVID-19. Най-новият доклад предлага поглед към търговските имоти преди и след като пандемията трансформира индустрията.

В доклада се посочва, че наемите във водещите луксозни дестинации за търговия на дребно са се понижили средно с 13% в пика на пандемията от COVID-19, но впоследствие нарастват до едва 6% под нивата отпреди пандемията. Ръстът на наемите в световен мащаб е средно 2% през последната година, но варира значително.

Азиатско-тихоокеанският регион е най-засегнат по време на пандемията, като наемите са паднали средно със 17%, което се дължи основно на затварянията на граници, което пък е направило недостъпни водещи дестинации за международни туристи.

В Европа и Близкия изток наемите се понижават средно с 11%, докато спадът в Северна и Южна Америка е 7%.

Наемите на световния пазар на търговски площи са се възстановили на около 50% от спада си по време на пандемията. В доклада се посочва, че по-голямата част от това подобрение се случва през 2021 г. и в началото на 2022 г., преди глобалните икономически затруднения да започнат да оказват негативен ефект върху пазарите през последните шест месеца.

В Европа възстановяването беше и ще продължи да бъде възпрепятствано от инфлацията, която се отразява на потребителското търсене и на търговците на дребно.