Абонамент за оферти за Черния петък на електронната поща - много онлайн платформи за търговия и е-магазини тази година предлагат тази опция на потребителите.

Това показва проучване на експертите от Facebook страницата „Ние, потребителите“. 

Този маркетингов трик е част от стратегията на търговците за по-успешни продажби и устойчиво позициониране на пазара, като основната му задача е една - по време на масовите кампании за пазаруване да си спечели нови клиенти и да ги превърне в лоялни, за да се връщат те при него не само когато има отстъпки.

Инициативата хармонира с резултатите от проведено проучване на нагласите на потребителите за пазаруване от този Черен петък, което показва, че 78% от заявилите, че ако ще си купят нещо от кампанията, ще го направят от електронен магазин.

„При тези абонаменти обикновено се искат лични данни. Трябва да се внимава – колко точно и какви са тези данни, за какви цели. Предвижда ли се те да бъдат обработвани допълнително за маркетингови цели или да се предоставят на трети лица.

Това е важно, за да знаем за какво ще бъдат използвани нашите данни и дали в бъдеще ще получаваме оферти и съобщения“, коментира пред БНР Габриела Руменова от „Ние, потребителите“.  

Проблем може да бъде, ако сме дали съгласието си личните ни данни да се обработват изключително и само за изпращане на оферти за Черния петък, а продължим да получаваме оферти от този търговец и след приключването на кампанията.   

„Когато се осъществява редовна, макар и едностранна комуникация, човек се привързва към този търговец и ако е по-емоционален, може в бъдеще да продължи да прави покупки от него, които не е задължително да се основават на рационални мотиви. Маркетолозите и психолозите свирят на тази емоционална струна и често получават желаната мелодия“, обърна внимание Габриела Руменова.