Цената на петрола отчете лек ръст в петък, подкрепена от слабостта на щатския долар и сигналите за отслабване на натиска за повишаване на лихвите от страна на Федералния резерв, но въпреки това "черното злато" е на път да запише трета поредна седмична загуба.

Перспективите за глобалното търсене се влошават, а очакванията за рязко свиване на добивите отслабват.

Петролът беше обект на разпродажби в последните няколко дни, тъй като рекордно високият брой на заразените с COVID-19 в Китай засили опасенията относно търсенето на горива в страната. 

Най-големият вносител на петрол в света въведе строги противоепидемични мерки в няколко големи града - тенденция, която унищожи икономическия растеж на държавата тази година.

Слабите икономически данни от САЩ и Япония също показаха, че глобалният икономически растеж вероятно ще се понижи, което ще натежи върху търсенето на суров петрол.

Тази сутрин фючърсите на сорта брент поскъпнаха с 0.2% ,до 85.33 долара за барел, докато тези на американския лек суров петрол се повишиха с 0.4%, до 7827 долара за барел. И двете основни разновидности обаче губят над 2% от стойността си от началото на тази седмица.

Поевтиняването на долара, предизвикано от намеците на Федералния резерв на САЩ, че обмисля по-бавни темпове на повишаване на лихвените проценти, помогна на суровините да ограничат загубите. 

Американската валута се търгува близо до най-ниските си нива за последните три месеца. Еврото тази сутрин се търгува на ниво от малко над 1.04 долара. 

Доларовият индекс, който следи движението на "зелените пари" спрямо кошница от шест водещи световни валути, се понижи с над 1% от началото на тази седмицата.

Фокусът през следващия месец ще се насочи към срещата на Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници от формата ОПЕК+, насрочена за 4 декември. Намаляването на доставките с 2 милиона барела на ден, обявено от картела през октомври, трябва да влезе в сила този месец.

Пазарите ще следят за обявяването на нови подобни мерки, особено след като лидерът на ОПЕК+ Саудитска Арабия потвърди ангажимента си да подкрепи цените на "черното злато". 

На пазара на криптовалутите биткойнът отчита спад от 1.5% за последните 24 часа, като е на път да приключи седмицата с понижение от малко над 2 на сто. Цената на най-популярната дигитална валута се движи малко над 16 400 долара за брой.