На днешната дата през 1976 г. Пол Алън и Бил Гейтс регистрират името Microsoft като търговска марка. Днес Microsoft e една от най-разпознаваемите компании в света, а историята й е изпълнена с интересни факти. Знаете ли, че един от най-популярните софтуерни продукти на Microsoft, Microsoft Office, всъщност дебютира на компютър Mac? Или че първият умен часовник Timex Datalink, е проектиран в сътрудничество с Microsoft?

Ето няколко факта за Microsoft, които може да ви изненадат.

Първоначално Microsoft е известна под малко по-различно име 

Малко са фирмените имена, които са толкова разпозанаваеми, колкото Microsoft. Съоснователят Пол Алън обаче първо дава на компанията името Micro-Soft, комбинацията от думите микрокомпютър и софтуер.

Оригиналното лого на Microsoft е създадено за по-малко от ден

Microsoft е имала няколко различни лога през годините, като всяко от тях е било също толкова разпознаваемо, колкото и следващото. Бил Гейтс и Пол Алън обаче проектират първото лого за по-малко от ден.

Музикантът Брайън Ино композира популярната мелодия при стартирането на Windows 95 

Музикантът Брайън Ино, известен с колаборациите си с музиканти като Дейвид Боуи и Coldplay, е авторът на популярната мелодия при стартирането на Microsoft Windows 95.

Ино измисля 6-секундната мелодия, признавайки, че е я е създал на Mac.

Pixabay

Операционната система на Windows някога е имала доста различно име 

Макар да знаем, че Бил Гейтс е много успял бизнесмен, маркетинговите му умения периодично имат нужда от помощ.

Докато първата операционната система Windows все още се разработвала, Гейтс искал да я нарече “Interface Manager”. Името дори било използвано известно време вътре в компанията като плановете били то да остане и когато операционната система излезе на пазара.

След като от маркетинговия отдел на компанията чули името обаче, решили да убедят Гейтс да го промени на Windows, което е препратка към “прозорците” на компютърния екран, с които боравят потребителите, докато използват операционната система. Самата операционна система излиза като Windows 1.0 през 1985 г.

Microsoft Office всъщност дебютира на компютър Mac

Microsoft Office е един от най-добре познатите софтуерни продукти, като част от него са Microsoft Word, Excel и Power Point. Въпреки очевидната асоциация с Microsoft, it за мнозина може би е изненадващо да научат, че Microsoft Office прави своя дебют на Mac преди да достигне до Windows.

Първата версия на Microsoft Office е пусната през 1989 за Mac, а година по-късно пакетът стига и до Windows.

Вътрешна кореспонденция разкрива, че причината за това е, че Бил Гейтс смятал платформата на Apple за по-гъвкава от Windows, което улесявало тестването на нови продукти в нея преди да бъдат включени към Windows.

Преди време Microsoft спасява Apple от фалит

Въпреки че са известни като конкуренти, в историята е имало период, в който Microsoft помага за спасяването на Apple от фалит.

Когато Apple била на ръба на фалита през 1997 г., Microsoft инвестира 150 млн. долара в компанията. Въпреки че това спасява Apple от фалит, почитателите на компанията не са толкова ентусиазирани от този ход и реагират с освирквания, когато Стив Джобс обявява инвестицията по време на конференцията Macworld Boston през 1997 г.

Инвестицията се оказва взаимно изгодна, тъй като Apple пък оттегля съдебно дело срещу Microsoft, в което обвинява софтуерната компания, че копира опоерационната ѝ система. Apple също така прави създадения от Microsoft Internet Explorer браузърът по подразбиране за компютрите Mac.

Pixabay

Microsoft е рекордьор по притежание на патенти

Microsoft притежава над 70 000 патента, от които над 50 000 активни. Тъй като всяка година регистрира хиляди патенти, Microsoft е сред най-големите притежатели на патенти в света.

Microsoft проектира един от първите умни часовници 

Популярността на умните часовници е относително скорошно явление, но вероятно някои хора биха се изненадали, че Microsoft участва в проектирането на оригиналния умен часовник. Производителят на часовници Timex, пуска през 1994 г. модела Timex Datalink, който е създаден в сътрудничество с Microsoft и е вдъхновен от персоналните дигитални помощници, които са популярни по онова време.

Часовникът разполага с LCD екран и високотехнолични за времето си способности, в това число възможността да сваля безжично информация от компютър, както и да съхранява телефонни номера в паметта си. Часовникът дори е сертитифицран от НАСА за космически миси и е използван в космоса като австронавти са носили различни негови версии.

Дизайнът е революционен за времето си, но часовникът така и не постига търговски успех.

Защо капаците на шахтите са кръгли?

Като една от водещите технологични компании в света, Microsoft разработва собствен метод за привличането на най-талантливите служители. Компания има репутация, че задава страни и неочаквани въпроси на кандидатите за работа.

Въпроси като “защо капаците на шахтите са кръгли” може да изглеждат странни за един технологичен служител, но изислват кандиатът за работа да мисли нестандартно и да използва креативност, за да предостави отговор.