Екип от експерти на ООН препоръча Големия бариерен риф, разположен край източното крайбрежие на Австралия, да бъде добавен към списъка на обектите на световно наследство, които са „застрашени“, съобщава darik.bg.

Учени: „Песента” на кораловите рифове може да стане тяхното спасение

Рифът е изправен пред „големи заплахи“

През март делегацията посети мястото, за да разгледа подробно състоянието му. Най-големият коралов риф в света, който е обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО от 1981 г., е „изправен пред големи заплахи“ от последиците, свързани с изменението на климата и отговаря на критериите за класифициране като „застрашен“, смята екипът.

Големият бариерен риф страда от все по-голямо избелване. Само от 2016 г. насам са наблюдавания четири големи избелващи събития. Това пише ООН в своя доклад.

Глобално затопляне с 1.5°C ще унищожи до 90% от кораловите рифове по света

Първо масово избелване се случва заради ниски температури на водата

Първият път на избелване се наблюдава при явлението Ла Ниня, което се свързва с по-ниските температури в Тихия океан. Експертите отдавна предупреждават, че затоплянето на моретата може скоро да заличи най-ембематичния за света риф.

Рифът поддържа 60 000 работни места и генерира приходи от 6 млрд. австралийски долара. „Разбираме, че хората, които живеят и работят на рифа, може да намерят доклада за тревожен“ заяви министърът на околната среда на Австралия Таня Плиберсек.

14% от коралите по света са изчезнали между 2009 и 2018 г.

„Това обаче не е конкретно предложение, а "технически доклад" на ЮНЕСКО“, подчерта екологичният министър.

„Освен това новото лейбъристко правителство, което е на власт от май, вече се е „включило в конструктивен диалог“ с ЮНЕСКО и е постигнало редица значителни постижения“, обяснява още Таня Плиберсек.

„Изключително голям“ 400-годишен корал е открит в Големия бариерен риф

Големият бариерен риф е дом на около 1500 вида риби и 4000 вида мекотели. Състои се от около 2500 различни рифа и повече от 900 острова. Три опустошителни събития на избелване на корали засегнаха сериозно Големия бариерен риф от 2016 г. насам.

ЮНЕСКО вече заплаши да постави рифа в Червения списък на застрашеното световно наследство през 2021 г. Правителството на Австралия успя да предотврати тази сериозна вреда, като смята да не обсъжда въпроса до 2023 г.