На 2 декември през 1993 г. е убит Пабло Ескобар - само ден, след като навършва 44 години.

Ето няколко изумителни факта за колумбийския наркобос, който е смятан за един от най-безжалостните, амбициозни и могъщи наркодилъри в историята. 

Ескобар бяга от построения от самия него затвор La Catedral през юли 1992 г. и прекарва останалата приблизително година и половина до края на живота си, укривайки се от властите. 

Само няколко години преди това - през 1989 г., сп. Forbes го поставя на седмо място в класацията на най-богатите хора в света.

Личното състояние на Ескобар е оценявано на милиарди долари, а той живее луксозен живот, който включва частни самолети, огромни имения и разточителни празненства.

Смята се, че в края на 80-те години мафиотът предлага да плати външния дълг на Колумбия от 10 млрд. долара, ако бъде изключен от всякакви споразумения за екстрадиция с други държави.

Ескобар купува гумени ластици за по над 2 5000 долара на месец, за да организира парите си

Тъй като не може да депозира парите си в банка, той използва много гумени ластици, за да ги подрежда. Според неговия брат Роберт, картелът Меделин всеки месец харчи по над 2 500 долара само за гумени ластици за пачките с пари.

По думи на неговия син веднъж, докато бягали от властите в началото на 90-те, Ескобар изгаря банкноти на стойност 2 млн. долара, за да стопли семейството си.

Пабло Ескобар не смогва да похарчи всичките си пари, нито да ги предаде на семейството си

Смята се, че част от богатството му е скрито в поля и складове. И до днес много хора търсят скритите пари.

Plata o plomo

Предпочитаният от Ескобар начин за разрешаване на проблемите е “plata o plomo,” което означава“сребро” (подкупи) или “олово” (куршуми). Той предпочита първото, но няма скрупули да използва и второто.

Смята се, че е отговорен за убийството на 4 000 цивилни, над 1 000 полицаи, държавни служители, журналисти и около 200 съдии. 

Ескобар разпорежда взривяването на самолет на колумбийската авиокомпания Avianca през 1898 г., смятайки, че сред пасажерите е кандидатът за президент на Колумбия Сезар Гавирия Трухильо. Жертвите са над 100, няма оцелели.

Контрол над 85% от световния пазар на кокаин

Въпреки че неговият наркокартел развива дейност само в няколко страни, в определен период Пабло Ескобар контролира над 85% от световния пазар на кокаин.

На снимка пред Белия дом

Въпреки престъпната си дейност, Ескобар има снимка пред Белия дом във Вашингтон. Той започва да се занимава с трафик на кокаин през 70-те години на миналия век.

През 1981 г. обаче посещава САЩ, като се снима пред Белия дом със своя син. През същата година Ескобар и семейството му дори посещават Дисниленд, пътувайки в първа класа в самолета.