Цената на най-масовия бензин в САЩ вече е по-ниска от стойността му на датата, на която Русия нападна Украйна (24 февруари), пише CNN.

Днес литър бензин в най-голямата икономика в света може да се зареди за средните 1.71 лева спрямо 1.75 лева преди малко повече от девет месеца.

Какво се случва с цените на горивата у нас?

Справка на Darik Business Review показва, че към вчерашна дата цената на бензина е с 11.8% по-висока спрямо 23 февруари – деня преди нападението.

Поскъпването при дизела е още по-голямо, като то е 25.29%, показват изчисления на база данни от Fuelo.net.

Тук обаче следва да имаме предвид, че до края на 2022 г. в сила е държавната отстъпка за гориво от 25 стотинки за литър. С нея повишението е по-малко и се равнява на 5.9% за бензина и 15.71% за дизела.

Какво следва оттук насетне за горивата?

Цените в следващите дни и седмици ще се определят от два основни фактора.

Вчера страните от ЕС въведоха временна покупна цена на руския петрол от 60 долара за барел.

От Русия обаче обявиха, че това не я интересува, тъй като страната няма да продава петрол на държавите, въвели тази схема.

По-важно ще е обаче решението, което ОПЕК+ ще вземе на следващото си заседание, насрочено за 4 декември.

Голяма е вероятността групата от 23 държави, водена от Саудитска Арабия и Русия, да реши да намали производството, на фона на по-слабото потребление в Китай и заплахата от рецесия в световен мащаб.

Ако това решение наистина се вземе в неделя, то голяма е вероятността цените на горивата отново да поемат нагоре.

Щатският лек суров петрол е поскъпнал с малко над 7.5% от началото на годината. Петролът от сорта Брент, който е референтен за Европа, добавя 11.53 на сто за периода.