Може би това, което прави плуването релаксиращо – освен чувството за безтегловност, са гледките.

Независимо дали сте на плаж, в хотел, в задния двор или дори на най-високия открит басейн в света, наблюдението на заобикалящата ви среда от прохладния оазис е безспорно приятно изживяване.

Разбира се, що се отнася до последното, има само едно място на земята, на което да го изпитате: Guangxi China Resources Tower, която отскоро е носител на титлата „сграда с най-високия открит басейн на планетата“.

Проектиран от базираната в Чикаго Goettsch Partners (GP), небостъргачът се издига на 403 метра над Нанин в Китай. Градът е столица на регион Гуанси, разположен в южната част на страната.

Сградата е 18-ата най-висока в страната и 37-ата най-висока в света, като разполага с корпоративни, търговски, хотелски и жилищни площи.

На 71-ия етаж има тераса, действаща като палуба за наблюдение и помещаваща открития басейн на хотела.

На 323 метра над земята, архитектите твърдят, че това е най-високият басейн в света, предлагащ на гостите 180-градусова гледка към града, както и към околните езера, паркове и планини.

Сградата представлява определящ елемент от по-голям комплекс със смесено предназначение и е проектирана да отговаря на стандартите LEED Gold. Според архитектите механичните системи в нея максимизират оперативната ефективност и минимизират консумацията на енергия и вода на сградата.

„Кулата е устойчив отговор на нейния градски контекст“, казва за Architectural Digest Травис Соберг, директор и устойчив дизайн в GP. „Сградата интегрира методи за опазване на околната среда в целия си дизайн, които засилват нашия ангажимент към екологичната отговорност.“

Когато Guangxi China Resources Tower беше завършена в края на октомври, нейният външен басейн отне титлата най-висок в света от инфинити басейна в Marina Bay Sands в Сингапур, който се намира на 57-ия етаж.