Метавселената не е просто мимолетна мода и е много вероятно скоро да присъства на вашето работно място. Част от нея дори може би вече е там, пише електронното издание VenturеBeat.

Проучване сред 15 000 бизнес професионалисти по целия свят, проведено от американската телекомуникационна компания Ciena, показва, че над три четвърти от тях (78%) заявяват, че биха използвали новите технологии на метавселената в замяна на някои от настоящите инструменти, като видеоконференциите.

87% от представителите на бизнеса твърдят, че биха се чувствали комфортно да провеждат срещи във виртуално пространство, а 71% предвиждат, че метавселената ще стане част от съществуващите работни практики.

Други 40% пък са на мнение,че бизнесът им ще се отдалечи от традиционната си статична среда за сътрудничество към по-завладяващите преживявания на виртуалната реалност през следващите две години.

Промяната в тенденциите и в начина на мислене може да се дължи на пандемията, която ускори преминаването към работа от вкъщи и дистанционното провеждане на срещи.

Резултатът е, че хората, които някога гледаха с недоверие към тази форма на общуване, сега отчитат повишаването на производителността, което тя осигурява. 

Но ако досегашните решения са предоставили удобството, от което много от мениджърите и професионалистите са доволни, защо те са толкова склонни да се "гмурнат" още по-смело в света на метавселената?

Това е така, защото приложенията, които се разработват за метавселената, предлагат на бизнеса освежаващо подобрение спрямо настоящите решения. Те позволяват завладяващо изживяване на работното място, което гарантира, че отдалечените срещи ще бъдат много по-интерактивни.

Това е нещо като "сливане" на личното общуване и видеоконференциите, което би направило служебната комуникация много по-полезна и по-интересно.

Но жизнената сила на този тип приложения е скоростта на трансфера на данните. Без надеждни мрежи виртуалната среда може да се срине под собствената си тежест, пише още изданието.

За да бъде метавселената наистина жизнеспособна, широколентовият интернет достъп трябва да бъде постоянен и да позволи преминаването на големи количества трафик без никакво забавяне.

Много от компаниите, участващи в проучването на Ciena, отчитат това като проблем, който може да помрачи перспективите за метавселената на работното място. 38% от респондентите изразяват опасения, че настоящите им мрежи няма да могат да се справят с допълнителната тежест.  

Доставчиците на услуги вече предвиждат необходимостта от допълнителните изисквания и инвестират сериозно в нови мрежови технологии, които позволяват повече трафик през съществуващата инфраструктура. Технологиите за автоматизация и изкуствен интелект навлизат все по-често в телекомуникациите.

Адаптивните виртуални програмируеми мрежи могат да идентифицират повреди и да се "самолекуват" без необходимост от техник. Те могат и да черпят ресурси от недостатъчно използвани зони, за да увеличат капацитета на други части на метавселената с повишена активност, когато е необходимо. 

Освен това, в днешно време, когато работното място вече е навсякъде, срещите в метавселената трябва да работят безпроблемно, откъдето и да се включи потребителят. Кафенетата и хотелите в предградията на практика са офисите на утрешния ден. 

И докато представителите на бизнеса са загрижени за надеждността на мрежите, от които зависят, техният песимизъм може да е неуместен, тъй като доставчиците на услуги предвиждат нуждите на мрежите на утрешния ден.

А виртуалната реалност, в която се срещаме под формата на аватари, вероятно ще се случи по-рано, отколкото повечето хора си представят, пише VentureBeat.