Американските борсови индекси затвориха със спадове във вторник, на фона на понижения рисков апетит сред инвеститорите и опасенията, че нарастващите лихвени проценти може да насочат икономиката към рецесия.

Dow Jones Industrial Average падна с 1%, Nasdaq Composite загуби 2% от стойността си, а широкият S&P 500 се понижи с 1%.

Най-силни бяха разпродажбите в технологичния сектор, където книжата на Meta регистрираха спад от над 6%, а тези на Alphabet, Apple и Microsoft поевтиняха с по над 2%.

Като цяло се очаква Фед да забави темпото на повишаване на лихвените проценти до 0.5% на срещата си следващата седмица. Но прогнозите за бъдещи ръстове все още са във фокуса на вниманието на инвеститорите.

Последните икономически данни, включително по-високата активност в сектора на услугите и силното месечно увеличение на заетостта в САЩ, подкрепиха опасенията на инвеститорите, че Федералният резерв може да удължи периода на затягане на монетарната политика и да насочи икономиката към рецесия.

Акциите на компаниите от енергийния сектор бяха повлечени надолу от падащите цени на петрола, на фона на безпокойството относно забавянето на глобалния растеж и притесненията относно перспективите за търсенето, въпреки че Китай, която е най-големият вносител на енергия в света, започна да облекчава ограниченията, свързани с COVID-19.

Тази сутрин фючърсите на американския лек суров петрол останаха стабилни на ниво от 74.28 долара за барел, докато тези на сорта брент се търгуват на 79.44 долара за барел. 

Еврото леко поевтиня в сутрешната търговия с 0.15% - до ниво от 1.0453 спрямо щатския долар. 

На пазара на криптовалутите биткойнът остана почти без изменение през последните 24 часа и към момента цената му се движи малко под 17 000 долара за брой.