Гордън Рамзи e един от най-известните готвачи в света, станал популярен заради пламенното си поведение в кухнята, показано в риалити форматите Hell’s Kitchen и Kitchen Nightmares.

Въпреки че лесно се пали, главният готвач е нежен баща на пет деца и впечатлява много от феновете си със своите особени родителски правила, които налага със съпругата си Тана.

Bright Side представя основите на подхода на известния готвач към отглеждането на потомството му.

Отказва да даде работа на децата си

Децата на Рамзи биха могли да водят живот, подобен на този на баща им, работейки в един от ресторантите му. Но Гордън Рамзи настоява, че би предпочел те да работят за друг готвач.

В интервю Гордън признава: „Аз съм твърд, справедлив и ще ти дам всичко, което имам, за да те изкача до самия връх. Понасям много критики за това, че съм прям и честен, но не се притеснявам.“

След това добавя за децата си: „Искате да работите в този бизнес? Отивате при друг готвач, научавате нещо различно и се връщате с нещо ново, за да подобрите бизнеса.“

Децата му няма да фигурират в завещанието му

Състоянието на Гордън Рамзи се изчислява на 220 милиона долара, но това не означава, че децата му могат просто да се възползват от богатството му.

„Това определено няма да им помогне. Затова единственото, за което се съгласих с Тана, е да получават 25% депозит за апартамент, но не и за целия имот.“

Рамзи вероятно ще остави състоянието си на някои от благотворителните организации, които подкрепя.

Децата трябва да си печелят луксозните привилегии

Като строг, но справедлив баща, Рамзи разкрива, че децата му не се присъединяват към него и съпругата му в първа класа на самолета, когато отиват на почивка.

 „Те не седят с нас в първа класа. Не са работили достатъчно усилено, за да си го позволят. На тази възраст ми казвате, че трябва да седят в първа класа? Не, не го правят. Ние наистина сме стриктни в това.“

Промените в хранителните навици са забранени

Рамзи е невероятно запален по храната, която приготвя, като се опитва да възпита изискано отношение към нея у децата си. Няколко неща са забранени в това семейство и едно от тях е вегетарианството.

Рамзи посочва: „Най-големият ми кошмар би бил, ако децата някога дойдат при мен и кажат: „Татко, аз съм вегетарианец.“

В дома на Рамзи не се ругае

Това може да изглежда напълно нехарактерно за главния готвач, като се има предвид любовта му към ругатните, но на децата му не им е позволено да ругаят.

Той казва: „Псувните са езикът на индустрията, в която работя. Докато сме живи, това няма да се промени. Трябва да си буен, за да постигнеш резултати. Децата знаят, че съм казвал лоши думи, това е език на работата ми. Те не псуват.”

Не ги притиска за резултати в училище

Рамзи и съпругата му не настояват децата им да получават високи оценки по всички предмети в училище. Те осъзнават, че всяко дете има различни силни страни - в случая на Рамзи това е готвенето.

Шефът обяснява своята гледна точка: „Не съм съгласен всички да бъдат оценявани чрез един изпит. Това ме разстройва, защото натискът върху младежите днес е абсурден. Не достигнах своя връх на 15, със сигурност не го достигнах на 12, нито пък на 18.“

Той добавя, говорейки от собствен опит: „Не се справях добре в училище, но се справях добре с готвенето и съм благодарен за тласъка, който получих в тази посока.“