Когато отоплението на Лидия Милън спира заради авария в края на ноември, тя се настанява в най-стария луксозен хотел във Великобритания Savoy, където позлатените стаи струват между 700 и 5 500 долара на вечер. 

„Ще се възползвам напълно от тяхната прекрасна топла вода“, казва британската инфлуенсърка на своите 797 000 последователи в TikTok.

Някои от коментарите, след 3.9 милиона гледания, са доста гневни. Някои от потребителите дори сравняват Милън с френската кралица Мария Антоанета, а други се шегуват, че ако телевизорът им се развали, ще наемат частен самолет, за да отидат в Катар и да гледат световното първенство по футбол. 

Милиони британци в момента изнемогват финансово, тъй като цените на енергията растат постоянно. Шест дни преди Милън да се регистрира в Savoy, инфлацията в Обединеното кралство достигна 41-годишен връх.

Много семейства в момента избират между отоплението и покупките на хранителни продукти, а железопътни работници, медицински сестри и пожарникари се готвят за стачки с искане за по-високи доходи. 

В световен мащаб ситуацията е почти същата и икономистите се опасяват, че светът е на ръба на нова рецесия. На този фон, реакциите срещу публикацията на Лидия Милън повдигат няколко интересни въпроса, според електронното издание Wired. 

Какво ще се случи с инфлуенсърите във времена на криза?

И как би изглеждало създаването на рекламно съдържание в социалните мрежи, когато все повече и повече хора са изолирани от начина на живот, с който луксозните инфлуенсъри парадират? 

„По време на Черния петък не публикувах никакви разпродажби и намаления. Мисля, че е малко глупаво да се насърчават несериозни разходи в момент като този, когато толкова много хора биват съкращавани.

И изглежда наистина безчувствено за мен да харча и да показвам стоките, които си купувам“, казва 25-годишната нюйоркчанка Софи Ууд, която създава съдържание за мода и красота от 2015 г. и има повече от 59 000 последователи в Instagram и TikTok.

И въпреки че тя самата е направила личен избор да ограничи рекламата на луксозното пазаруване, все още не е забелязала промяна в начина, по който компаниите подхождат към своите рекламни кампании в интернет. 

От другата страна на Океана, във Великобритания, Ейми Цуърн от базираната в Лондон маркетингова компания Influencer казва, че брандовете стават все по-претенциозни по отношение на хората, с които работят.

„Да научите нещо от любимия си инфлуенсър във време на несигурност е много по-различно от това да получите информация директно от някой търговец", казва тя.

По думите ѝ, ако Обединеното кралство наистина навлезе в рецесия, компаниите ще се опитат да изградят доверие сред потребителите, като търсят конкретни влиятелни лица, които да действат като дългосрочни посланици, вместо да правят ad hoc кампании с множество създатели на съдържание.

Въпреки че терминът „инфлуенсър“ често се асоциира предимно с богати дами, наслаждаващи се на лукса, реалността е малко по-различна. Това е широка индустрия и инфлуенсърите, които се занимават с готвене, чистене, родителство и бюджетиране, може да се окажат търсени, тъй като компаниите се опитват да отговорят на нуждите на потребителите. 

Какво обаче ще се случи с посланиците на луксозен начин на живот, като Милън?

Според Мей Карвовски, основател на базираната в Ню Йорк маркетингова платформа за инфлуенсъри, много хора, всъщност, обичат да гледат луксозно съдържание, дори и под формата на "бягство от реалността". 

"Дори да не мога да си позволя чанта на Hermès, все пак бих искала да науча повече за това как да я получа. Мисля, че това търсене няма да изчезне“, казва тя. 

А по всичко личи, че и търсенето на подобни стоки засега няма изгледи да намалее. Продажбите на Hermès, например, скочиха с 24% в световен мащаб през третото тримесечие на тази година, докато Moët се оплака, че изчерпва запасите си от първокласно шампанско поради голямото търсене.

Кенет Лорд, декан на колежа по бизнес към университета в Източен Мичиган, казва, че престижните марки се грижат повече за поддържането на своя луксозен имидж, отколкото за чувствителността на хора, които, така или иначе, не са на техния пазар.

Той дава и конкретен пример с видеата на Лидия Милън. По думите му, хората, които се стремят да бъдат като Милън, едва ли ще се обидят от нейния житейски избор. 

„Хората, които купуват такива стоки и услуги, имат много пари. Те не биха се притеснили от факта, че тя отива в Savoy, за да избяга от временното прекъсване на отоплението”, коментира Лорд. 

Той обаче прогнозира, че потребителите като цяло ще се влияят по-трудно от рекламните послания през следващите месеци.  По думите му, има два основни типа потребители: информационно мотивираните отчитат функционалните рискове от дадена покупка, докато тези, които са трансформационно ориентирани, се фокусират върху своето психическо или социално състояние.

Това означава, че първите преценяват инфлуенсърите въз основа на тяхната надеждност и опит, докато вторите се влияят от атрактивността и емоционалната привлекателност.

Според Лорд, влошаващите се икономически условия могат да принудят повече потребители да станат информационно мотивирани, което може да повлияе на цялостната ефективност на инфлуенсър маркетинга.

 „Но пазарът никога не е хомогенен. Дори в лоши икономически времена не всеки става информационно мотивиран по отношение на покупките си", казва още той. 

Лидия Милън не е единственият инфлуенсър, който си спечели гнева на интернет през последните месеци.

В началото на ноември влиятелната интернет знаменитост Тара Лин беше критикувана, че е похарчила 10 000 долара за два билета за Хари Стайлс, докато през септември модната инфлуенсърка Микайла Ногейра получи подигравки заради видео, в което се оплаква, че инфлуенсърството е трудно, защото "буквално току-що приключила работа в 17:19 ч."