Изглежда, че 2023 г. ще бъде годината на „пътуването за отмъщение“. Ограниченията по време на пандемията вече ги няма и това разчиства пътя за дългоочакваните мечтани почивки, за които спестявахме пари.

Въпреки че животът се върна в нормалните си граници, не всички атракции „оцеляха“ след пандемията. Някои се възползваха от паузата в туризма, за да реконструират или обновят инфраструктурата си, докато други се сбогуваха с туристите завинаги.

Преди да направите следващия си план за пътуване, ето местата, които трябва да зачеркнете от списъка за 2023 г. - а в някои случаи и след това.

CNN Travel предлага и алтернативни дестинации, които да посетите вместо вече недостъпните:

Train Street, Ханой, Виетнам

Pixabay

Любимата на Instagram улица във виетнамската столица отдавна е източник на противоречия. Пресечката в Стария квартал стана известна с влаковете, които се движат по релсите само на няколко сантиметра от домовете и магазините.

Мястото е особено популярно сред туристите, които харесват тръпката да позират на релсите на една ръка разстояние от кафенетата.

Въпреки ретро вида си обаче, жп инфраструктурата все още се използва. Прекомерният туристически интерес към Train Street се превърна не само в досаден, но и в проблем за безопасността, тъй като влаковете понякога трябва да променят маршрута си в последния момент, за да избегнат хората.

Въпреки че правителството затвори някои от магазините, решили да се възползват от пешеходния трафик, районът остана популярен. През есента на 2022 г. обаче на всички търговски предприятия с адрес на Train Street бяха отнети лицензите за работа и бяха издигнати бариери, за да не се допускат хора.

План Б: Историческият квартал на Ханой, голяма част от който е построен от французите през колониалната епоха, има много алеи, красиви като картичка. Насочете се към Nhà Thờ Lớn Hà Nội (катедралата Св. Йосиф) и започнете разходката си от там. Няма да трополят влакове, но ще има много скутери.

Underground Museum, Лос Анджелис, САЩ

Плод на въображението на двойката художници Ноа и Карън Дейвис, Underground Museum си изгради репутацията на защитник на работата на цветнокожите художници.

Разположен в по-малко популярния квартал Бернал Хайтс, музеят е и книжарница, пространство за събития и обществен център дори и след смъртта на Ноа Дейвис през 2015 г.

Пандемията обаче е тежка за него. Въпреки неговите известни фенове и поддръжници, като Бионсе и Джон Леджънд, музеят затвори врати през 2022 г. Не е ясно какво точно се е случило или дали ще отвори отново другаде в друг формат.

„Ние просто нямаме отговори в момента. Така че ние ще затворим музея до второ нареждане. През този период ви насърчаваме да се ангажирате с невероятните арт пространства в нашия любим Лос Анджелис“, написа Карън Дейвис, цитирана от CNN Travel.

План Б: Безплатният калифорнийски афро-американски музей в Exposition Park също акцентира върху творби на цветнокожи художници. Любителите на изкуството могат да се вслушат в съветите на Карън Дейвис и да посетят в Лос Анджелис The Broad и LACMA.

Jurong Bird Park, Сингапур

Pixabay

Най-големият парк за птици в Азия обяви закриването си през август 2022 г., след повече от 50 години работа.

Има обаче добри новини за феновете му. Паркът не изчезва - вместо това той ще се присъедини към няколко други известни сингапурски организации за диви животни и природни атракции, за да се създаде нов център за екотуризъм в северните части на града-държава.

Сингапурската зоологическа градина също ще бъде част от проекта, който се нарича Mandai и може да отвори врати най-скоро през 2023 г.

План Б: Прекарването на време на открито в топъл Сингапур е лесно. Сингапурските ботанически градини са единственият обект от списъка със световно културно наследство на ЮНЕСКО в страната, докато тези, които искат да се доближат до животните, могат да посетят Музея на живите костенурки в района Yishun.

Дъблинският музей на писателите, Ирландия

Уайлд. Бекет. Йейтс. Някои от най-значимите автори в англоезичната литература идват от Ирландия, а Музеят на писателите в Дъблин отбелязва това литературно наследство.

Подобно на много туристически атракции по света, той затвори временно през март 2020 г. Впоследствие обаче се оказа, че е за постоянно.

Failte Ireland - ирландската национална туристическа организация, която притежаваше и управляваше музея, обяви през август 2022 г., че той ще бъде окончателно затворен, защото „вече не отговаря на очакванията на съвременния музеен посетител по отношение на достъпност, представяне и интерпретация. "

План Б: Довиждане, Музей на писателите в Дъблин, здравей MoLI. Музеят на литературата в Ирландия отвори врати през 2019 г. Партньорство между Националната библиотека на Ирландия и Дъблинския университетски колеж, той е дом на важни ирландски литературни артефакти.

Плаващ ресторант Jumbo Kingdom, Хонконг

Някога най-големия плаващ ресторант в света, годините не са благосклонни към Jumbo Kingdom в Хонконг.

Заведението, който е декор в десетки филми и телевизионни предавания и е посещавано от кралица Елизабет II, губи популярността си и сред местните, и сред туристите през годините.

Разходите за поддържане на богато украсения триетажен кораб са високи, а туризмът в Хонконг претърпява рязък спад на фона на строгите ограничения заради пандемията.

След като няколко опита за продажба на Jumbo на местен купувач от Хонконг се провалят, корабът пътува за корабостроителница в Югоизточна Азия, когато потъва близо до Параселските острови в Южнокитайско море.

План Б: Въпреки че Jumbo го няма, много от емблематичните забележителности на Хонконг процъфтяват. Например, Peak Tram е преобразен през 2022 г.

Ако търсите изживяване на вода, зелено-белият Star Ferry все още превозва пътници между остров Хонконг и Коулун, а Dukling - последната по рода си дървена лодка, достъпна за обществено ползване, плаваняколко пъти на ден във водите на пристанище Виктория.

Музеят на почитта към 11 септември, Ню Йорк, САЩ

Преди Националният мемориал и музей на 11 септември да отвори врати в Ground Zero, съществува Музеят на почитта към 11 септември.

По-тихият му и по-интроспективен братовчед е открит през 2006 г. от близки на загиналите при атаките срещу Световния търговски център през 1993 г. и 2001 г.

Малкото пространство в долен Манхатън е място за събиране на засегнатите от трагедиите и е дом на много лични вещи и предмети, дарени от оцелелите и от семействата на жертвите.

Позовавайки се на финансови загуби по време на пандемията, музеят затвори през лятото на 2022 г. Неговите пешеходни обиколки, водени от оцелели от 11 септември, също приключиха.

План Б: Въпреки че физическото присъствие на музея не е налице, по-голямата част от неговия фонд днес е част от постоянната колекция в Държавния музей на Ню Йорк в Олбани. Туристите могат да посетят и Националният мемориал и музей на 11 септември.

TeamLab Borderless и Edo-Tokyo Museum, Токио

Pixabay

Два японски музея тази година преминават през периоди на преход. Edo-Tokyo е традиционен исторически музей, фокусиран върху японската култура, докато TeamLab Borderless е изцяло дигитално изживяване.

Първият обяви тригодишен ремонт, като сградата му на брега на реката в квартал Ryogoku е открита през 1993 г. и е най-известна със своята реплика на театър кабуки в пълен размер. Представители на музея казват, че той ще отвори отново в края на 2025 г. или в началото на 2026 г.

Междувременно, TeamLab Borderless – който е коронован за най-посещавания музей в света от Книгата на световните рекорди на Гинес, ще се премести от дома си в Odaiba в ново съоръжение в дългоочаквания проект Toranomon-Azabudai, който трябва да бъде завършен през 2023 г. Все още не е обявена дата за повторното му отваряне.

В допълнение към TeamLab, проектът ще бъде дом на най-високия небостъргач в Япония.

План Б: Токио е мечтата на любителите на музеите заради многото си предложения, включително Музея за съвременно изкуство, Музея на изкуствата Мори, Националния музей на западното изкуство и Националния музей на Токио.

Лондонски музей, Великобритания

Музеят на популярната история и култура прави кратък ход с голямо значение. Основан през 1912 г., той ще се премести от сегашния си дом в близкия General Market - изоставен обект, който ще бъде реновиран.

В допълнение към преместването, дестинацията ще се преименува на Лондонски музей, ще разшири работното си време в петък и събота и ще насърчи посетителите да посещават малки местни фирми, разположени наблизо.

Музеят, който трябва да бъде отворен отново през 2026 г., ще бъде лесен за достъп през станция Farringdon на новата линия Elizabeth Line - друг пример за еволюцията на Лондон.

План Б: Има много места за разглеждане от богатата история на Лондон. Вижте пиесите на Шекспир, изпълнявани в The Globe, слезте под земята, за да разгледате военните стаи на Чърчил и научете повече за кралските драми от миналото в Лондонската кула.

Queen Mary, Лонг Бийч, Калифорния

Pixabay

След живот на бляскав трансатлантически кораб, Queen Mary се оттегля в Южна Калифорния през 1967 г. Корабът работи и в пенсионна възраст – той е ресторант, хотел и обща туристическа атракция, след като се установява в Лонг Бийч.

Сега обаче се нуждае от спешен ремонт. Местните власти, които го притежават, смятат, че са необходими поне 5 милиона долара, за да се поправи Queen Mary, претърпял повече от просто износване.

17 интересни факта за рая Малдиви

По-специално, теглото на спасителните лодки е причинило дълготрайни щети и те ще бъдат премахнати - с надеждата, че музей, историческо общество или друга атракция ще поиска да ги изложи. Все още няма точна дата за повторното отваряне на Queen Mary.

План Б: В Лонг Бийч се случват много неща - от събития в центъра на града до музей на латиноамериканското изкуство. Междувременно, наследникът на кораба - Queen Mary 2, все още е в активна служба за линията Cunard.